Gazdaság

Illegális pénzváltót fogtak, 25 millióra büntették

A Magyar Nemzeti Bank 25 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a budapesti Hanifa Szolgáltató Kft.-re és azonnali hatállyal megtiltotta, hogy engedély nélkül üzletszerű pénzváltási tevékenységet végezzen – írja az MTI.

Az MNB hétfői közleménye szerint a kft. korábban egy szövetkezeti hitelintézet kiemelt közvetítőjeként rendelkezett engedéllyel pénzváltási tevékenységre, ám az azzal kötött megbízási jogviszonya megszűnt. A társaság ennek ellenére 2019. június 1-jétől, azaz engedélyének megszűnése napjától is folytatta a pénzváltást.

A jegybank munkatársai a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársaival közös akció keretében a vizsgálat során leplezett próbaügyletkötést hajtottak végre, helyszíni ellenőrzést tartottak a társaságnál, ahol közel 170 millió forint értékben mintegy harmincféle valutát – többek között a népszerű valuták mellett albán leket, grúz larit, makedón dínárt, maláj ringit és thai bátot.

Az MNB súlyosító körülményként értékelte, hogy a – felügyeleti nyilvántartásában korábban szereplő – Hanifa tisztában volt azzal, hogy a pénzváltási tevékenység engedélyköteles. A jegybank ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte, hogy a társaság az eljárás során együttműködött az MNB-vel, és magatartásával a tényállás feltárását segítette.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Dan Himbrechts

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik