Gazdaság

Többet kereshetnek a nyugdíj mellett dolgozók szerdától

Július 1-jén több törvényváltozás is érinti a nyugdíjasokat, pontosabban a nyugdíj mellett munkát vállalókat. Egy új társadalombiztosítási törvény lép életbe, ez hoz jelentős változásokat.

Most azoknál a nyugdíjasoknál, akik munkaviszonyban vállalnak munkát, náluk csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót vonják le, a 18,5 százalékos egyéni munkavállalói járulékokat nem kell megfizetniük.

Július 1-jétől kiterjesztik ezt a szabályt a nem munkaviszonyban munkát végző nyugdíjasokra is, tehát a megbízási szerződéssel dolgozó nyugdíjasokra, illetve a vállalkozó nyugdíjasokra is.

Ez három dolgot von maga után.

  • Egyrészt a nettó bérük jelentősen nőni fog.
  • Másrészt, mivel a nyugdíj melletti munkavégzéssel szerzett kereset, jövedelem járulékmentessé válik, ezért az már nem vehető figyelembe az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset kiszámítása során.
  • Továbbá, ez nem számít bele a nyugdíjnál a szolgálati időbe.

De nemcsak az egyéni járulékokat nem kell megfizetni – foglalkoztatási formától függetlenül – minden munkát végző saját jogú nyugdíjasnál: a nekik munkát adó cégek is mentesülnek a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás megfizetése alól.

Miután megszűnik a nyugdíj mellett végzett munkával szerezhető nyugdíjnövelési lehetőség, ez a nyugdíjkorhatáruk betöltését követően tovább dolgozni kívánó személyek esetében egy fontos plusz érv lehet amellett, hogy a korhatáruk betöltésével halasszák el a nyugdíjigénylésüket, amíg csak dolgozni akarnak, mert ezzel sokkal jobban járnak

írja a nyugdíjguru.hu szakportál.

Mivel a nyugdíj melletti munkavégzéssel bármely jogviszonyban szerzett kereset járulékmentes lesz tehát, ezért ennek hatása van a nők40-ként emlegetett kedvezményes nyugdíjban részesülő nőkre nézve. A mostani szabály az, hogy a nők40 alapján nyugdíjban részesülő, de emellett dolgozó nőnek ha eléri a munkavégzésből származó keresete a havi minimálbér 18-szorosát, akkor a következő hónaptól fel kell függeszteni abban az évben a nyugdíjának a folyósítását (hacsak nem tölti be a normál öregségi korhatárt).

Mivel tehát járulékmentessé válik a nyugdíj melletti munkavégzés, ezért ez a nők40-re vonatkozó eddigi korlátozás megszűnik a versenyszférában. A nők kedvezményes nyugdíja mellett az új szabály szerint már bármilyen jogviszonyban – nemcsak munkavállalóként, hanem például megbízottként, vállalkozóként is – korlátozás nélkül lehet keresni a versenyszférában 2020. július 1-jétől.

A közszférában foglalkoztatottakra vonatkozó speciális szabályokat a szakportál cikkében lehet elolvasni. Továbbra is fennmarad azonban a korhatár előtti ellátásuk vagy a szolgálati járandóságuk mellett dolgozó személyek járulékalapot képező kereseteire vonatkozóan az éves keretösszeg korlátozása.

Az egyéni és társas vállalkozók járulékfizetési kötelezettségét szintén pozitívan érinti az új rendszer, megszűnik az emelt járulékalap utáni járulékfizetési kötelezettségük, július 1-jétől a minimálbér vagy a garantált bérminimum után kötelesek megfizetni a 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékot – hívja fel a figyelmet a Portfolio.hu-n a Saldo adószakértője.

Új elemként jelenik meg a munkaviszonyban foglalkoztatottak esetén a minimum járulékalap intézményének bevezetése, mely szerint, ha a megállapodott munkabér nem éri el a minimálbér 30 százalékát, a társadalombiztosítási járulékot a minimálbér 30 százalékának megfelelő összeg után meg kell fizetni, azaz a minimum járulék fizetési kötelezettség a munkaviszonyban foglalkoztatottak esetén havi 8 936 forint. A jelenleg hatályos szabály alapján, minden fennálló munkaviszonynál meg kell fizetni a minimum járulékot, összeszámítási lehetőség nincs.

Kiemelt kép: Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.