Gazdaság

Több mint 217 ezer gyereknek van babakötvénye

Már több mint 217 ezer gyermeknek van babakötvénye, a családtagok és az állam befizetései révén 90 milliárd forintnál is nagyobb összeg kamatozik a kicsiknek – erről számolt be Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek.

A hétfői lapszámban megjelent nyilatkozat szerint egyre többen fedezik fel a gyermekek nagykorúságáig tartó megtakarítási programot, a feltételek ugyanis kedvezők. A babakötvény, mint Tállai András elmondta, módot ad a szülőknek, a nagyszülőknek, a rokonoknak arra, hogy hozzájáruljanak gyermekeik, unokáik, családtagjaik későbbi anyagi boldogulásához. Jó tudni, hogy az állam minden újszülöttnek automatikusan garantál 42 500 forint úgynevezett életkezdési támogatást, a juttatást már a külföldön élő magyar gyerekek is megkapják. A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján, babakötvénnyé azonban csak akkor válhat, ha valamelyik hozzátartozó kincstári Start-értékpapírszámlát nyit a gyermeknek.

A kincstár minden Start-számlára befizetett forintot babakötvénybe fektet, mégpedig igen jó hozammal,

mondta az államtitkár. Az adott évi kamat ugyanis az előző évi inflációhoz igazodik, amelyet háromszázalékos prémium egészít ki. A félretett összeget állami támogatás is kiegészíti: a közkassza a családtagok befizetéseinek tíz százalékát, de legfeljebb hatezer forintot tesz hozzá a megtakarításokhoz minden évben.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy az államkincstár április végén meghirdetett nyereményjátéka szerint ha valaki június 30-ig elektronikus úton, vagyis az ügyfélkapun nyit értékpapír- vagy Start-számlát, százezer forintos utalványt nyerhet, aki pedig állampapírt vásárol ezen a csatornán, annak ötvenezres kupon ütheti a markát, ha a sorsoláson kihúzzák a nevét. Ennek köszönhetően meg is ugrott a babakötvények száma, az azóta eltelt két hónapban tízezernél is több számlát nyitottak az arra jogosultak.

Kiemelt kép: 24.hu/Tállai András

Ajánlott videó

Olvasói sztorik