Gazdaság

Ha szeretne vendégségbe menni Simicskához, semmi akadálya

Simicska Lajos egyetlen megmaradt cége még mindig veszteséges, de a tőkeerőssége javult – derítette ki az mfor.hu.

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem jött be Simicska Lajosnak a lótenyésztés, ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök egykori barátjának és szövetségesének egyetlen megmaradt cége, a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt. 2019-ben is veszteséggel zárt – írja a portál. A cég a beszámolója szerint ugyan 29,8 millió forintról 32,9 millió forintra tudta növelni a bevételét, de a 2018-as 59 millió forintos veszteség után 2019-ben már 64 millió forintos veszteséget könyvelhetett el a Fidesz egykori pénztárosa, az APEH volt elnöke és a Közgép egykori tulajdonosa.

A Hárskúti Zrt. többségi tulajdonosa Simicska Lajos felesége, Pusztai Zsuzsanna, de a milliárdos üzletembernek is van 49 százalékos tulajdoni aránya.

Simicska hosszú távon tervezhet ezzel a társasággal, tavaly ugyanis másfél milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a cégben, valamint a rövid lejáratú kötelezettségei is 1,3 milliárd forinttal csökkentek. A beszámolóban az olvasható: a gazdálkodó tőkeerőssége nőtt.

A Fidesz volt pénztárnoka egyébként most is milliárdos – emlékeztet az mfor.hu: Orbán Viktorral való szakítása óta a vagyona 83 milliárdról 27 milliárdra csökkent, így a 100 leggazdagabb magyar listáján már csak a 49. helyre fért fel. Teljes cégbirodalmától megvált, aminek jelentős része aztán Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos körénél landolt. Egyetlen érdekeltsége maradt, a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt., ahol juhokat és kecskéket tenyésztenek, de a fő profil már a lótenyésztés.

Ugyanakkor ez a cég üzemelteti a Faunus Vendégházat is. A Faunus Vendégház egy vidéki magánbirtok falusi szálláshelye Hárskúton, a Magas-Bakonyban. Számos programot ajánlanak a vendégeknek: lehet vadászni, szaunázni, disznóvágáson böllérkedni, túrázni, biciklizni és a hucul ménest is meg lehet látogatni a birtokon. Talán nem véletlen, hogy nem a narancs apartman a legdrágább, pedig ott is 56 ezer forintba kerül egy éjszaka. A szállást egyébként főleg baráti társaságoknak ajánlja Simicska Lajos.

Kiemelt kép: Hárskút, Faunus Vendégház honlapja

Ajánlott videó

Olvasói sztorik