Gazdaság

Elárulták a magyarok, mekkora fizetés kell a tisztes megélhetéshez

A magyarok relatív többsége szerint havi 250–350 ezer forintos nettó havi fizetés szükséges a tisztes megélhetéshez – ez derült ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített friss közvélemény-kutatásból.

Az a bizonyos relatív többség 39 százalékot jelent, míg 28 százalék ennél kevesebbel is beérné, további 33 százalék pedig ennél is többet szeretne. A skála egyik végpontját az a két százalék jelenti, aki havi nettó 150 ezer forint alatti nettó fizetéssel is beérné, míg a másikon az a hét százalék található, amely félmillió forint feletti havi fixtől lenne boldog.

A reprezentatív kutatás keretében feltett kérdés („Hogy látod, neked mekkora nettó havi fizetés szükséges a tisztes megélhetéshez?”) szándékosan volt pontatlan. Ez a fogalom ugyanis gyakorlatilag mindenki számára mást jelent, még a tipizálás is nehéz.

A Napi.hu és a Pulzus korábbi kutatásából az is kiderült, hogy a magyarok többsége (80 százaléka) egyetért azzal, hogy az Orbán-kormány vezesse be az általános alapjövedelmet. Ezen belül 53 százalék szerint ezt a lehető leghamarabb meg kell lépni, míg további 27 százalék szerint ezt csak fokozatosan, az érintettek megkérdezésével lehet megtenni. Az intézkedésre nemmel voksoló 20 százalékon belül az összes válaszadó 14 százaléka osztja azt a véleményt, hogy az alapjövedelem országos bevezetésére itthon azért nincs szükség, mert ilyen rendszer valójában még egy országban sem működik, így valószínűleg túl kockázatos volna elsőként ilyet lépni, míg 6 százalékuk úgy véli, hogy egy ilyen rendszer túl sokba kerülne az államnak.

A mostani kutatás azt mutatja, hogy a férfiak szerint nagyobb összeg szükséges tisztességes megélhetéshez. Az erősebbik nem képviselőinek 8 százaléka voksolt ugyanis a félmillió feletti nettóra, a nők 6 százalékával szemben. A férfiak körében is a legnépszerűbb választás (40 százalék) a havi 250–350 ezer forintos nettó fizetés, a nők körében ez az arány 38 százalék. Amíg a férfiak körében a második leginkább támogatott válasz (28 százalék) a 350–500 ezer forint közötti nettó fizetés volt, addig a nők számára a második helyre a 150–250 ezer forint közötti havi nettó (31 százalék) került.

A Napi.hu számára készített friss felmérés alapján ahogy valaki idősödik és közelebb kerül a nyugdíjkorhatárhoz, úgy csökken a tisztes megélhetéshez szükségesnek tartott havi jövedelem. Míg a 18–39 évesek 10 százaléka mondta azt, hogy számára a havi félmillió forint feletti nettó bér nélkülözhetetlen, addig a 40–59 évesek körében ez az arány 9, a 60 felettieknél pedig csupán 3 százalék. Az időseknél szembetűnő, hogy miközben 45 százalék jelölte meg a 250–350 ezres nettót, addig további 41 százalék mondta azt, hogy beérné 150–250 ezer forint közötti havi jövedelemmel.

Az iskolai végzettség szerint is némi különbséget talált a Pulzus kutatása. Mivel Magyarországon a magasabb végzettség érdemben magasabb várható jövedelmet is jelent, nem meglepő, hogy ők várnak el magasabb fizetést, ha a tisztes megélhetésről kérdezik őket. A diplomások ötöde (20 százalék) tartja ehhez szükségesnek a havi félmillió forint feletti bért, míg további egyharmad (33 százalék) 350–500 ezer forint közötti választ jelölte meg.

A középfokú végzettségűek – akiket a koronavírus-járvány nyomán most zajló válság okozta munkahely- és jövedelemvesztés különösen érzékenyen érint – számára a legvonzóbbnak a 250–350 ezer forint közötti nettó bér számít (4 5 százalék), míg a félmillió forint feletti fizetésről csupán 4 százalékuk álmodik. Az alapfokúak közül pedig viszonylag sokan (32 százalék) szavaztak a 150–250 ezer forintos fizetési kategóriára – írja a Napi.hu.

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik