Gazdaság

Fellázadtak a könyvelők a kata átalakítása ellen

Petíciót fogalmazott és aláírásgyűjtési akciót indított a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete a katázás átalakításával kapcsolatos kormányzati tervek visszavonását sürgetve.

Az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményben azt írják, a katázás szigorítási szándéka azért állhatott elő, mert „sajnos a kormány nem értette meg, hogy a munkaviszony és a vállalkozási/megbízási jogviszony jelenleg nem választható szét. Eljött az ideje, hogy erről Magyarországon részletes jogszabályi definíció készüljön, amire eddig se a Nemzetgazdasági Minisztérium, se a Pénzügyminisztérium nem volt hajlandó, az erre vonatkozó megkereséseink ellenére sem.”

A petícióban az áll, hogy a COVID-19 járvány alatt kiderült, hogy még több olyan munkakör van, aminek az ellátásához nincs szükség a – fiatalok körében amúgy is elavultnak tartott – munkaviszonyra. A 3 millió forintos határral és a többes katázás betiltásával a kormány ellehetetlenítené azokat is, akik soha sem álltak munkaviszonyban, viszont természetszerűleg nagyobb megrendelőket, ügyfeleket szolgálnak ki.

A témának a brutális adójogi szankcionálása, fűnyíró elven működő büntetőadóval való kísérése súlyos hiba!

– olvasható a petícióban.

Az egyesület szerint, amennyiben a javaslat így marad, az a fehérítő intézkedések terén visszalépésként értékelhető, aminek következtében – főleg a fiatalok körében – fokozódhat az elvándorlás, miközben a számlagyárakat ismét „helyzetbe hozza” a kormány.

Ezért az egyesület arra kér mindenkit, hogy „az igazságos és méltányos szabályozás elérése érdekében” írja alá a petíciót.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik