Gazdaság

Továbbra sem Magyarország az EU innovációs motorja

Majdnem az összes európai uniós tagországban nőtt az innovációs tevékenység. Európának sikerült megelőznie az Egyesült Államokat, Dél-Korea, Ausztrália vagy Japán azonban még őrzi vezető pozícióját, derül ki az Európai Bizottság 2019-es adatokat feldolgozó európai innovációs eredménytáblájából.

A hvg.hu által idézett adatok szerint az EU-ban továbbra is Svédország teljesítménye a legjobb, Finnországot, Dániát és Hollandiát megelőzve. Az Európai Unió 24 tagországában növekedtek az innovációs eredmények, Litvánia, Málta, Lettország, Portugália és Görögország kiemelkedően jól teljesített ezen a téren.

Magyarország a korábbi évekhez hasonlóan a mérsékelt innovátorok csoportjába került, a 23. helyen áll a tagországok között, az összesített innovációs mutató értéke csak az uniós átlag 66,4 százalékát éri el.

Az összegzésben megjegyzik, hogy Magyarország kifejezetten rosszul teljesít az innovatív kkv-k együttműködésében, és a kisebb vállalatok kutatásra és fejlesztésre fordított forrásai esetében is alacsony mutató jött ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik