Gazdaság

A Segway leállítja a Segway gyártását

A városi közlekedés forradalmasítását várták tőle, de leginkább a turisták és egyes helyeken a rendőrök által használt jármű lett belőle:

júliusban leállítják a kétkerekű elektromos járgány, a Segway gyártását.

A döntés nem jelent komolyabb megrázkódtatást az eszköz nevét adó cég, a New Hampshire-i Segway számára, a jármű az utóbbi időben már kevesebb mint 1,5 százalékot tett ki a cég termelésében – írta a brit Guardian. A Segway 2017-től fokozatosan átállt az elektromos rollerekre, ezért most csupán 21 alkalmazottnak kell felmondaniuk.

A Segwayt Dean Kamen feltaláló alapította 1999-ben, majd nagy ambíciókkal neki is látott a termelésnek. Erősen hátráltatta azonban a széleskörű elterjedést, hogy az első darabok 5000 dolláros árcédulával, meglehetősen borsos áron kerültek a boltokba, és a használata sem volt könnyű. Az egyensúly elvesztése esetén a gép könnyen elszabadulhatott, több városban be is tiltották a használatát.

Ráadásul a Segway történetét végigkísérték a nagy médiafigyelmet szerző balesetek.

A járművel balesetezett például a Segwayt 2009-ben felvásároló brit milliomos is. Jim Heselden 10 hónappal a tranzakció után úgy halt meg, hogy egy Segway-en utazva lezuhant egy szikláról. De szenvedett majdnem balesetet a családi nyaralójában George W. Bush is, 2015-ben pedig egy egy segwayes operatőr ment neki az éppen ünneplő Usian Boltnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik