Gazdaság

Tízezer forintos támogatás a gyerekek nyári táboroztatásához, nyitva tartó bölcsik, ovik a fővárosban

A főváros és a kerületi önkormányzatok – elfogadva a munkáltatói és a munkavállalói oldal javaslatát – ígéretet tettek arra, hogy megvizsgálják az óvodák és a bölcsődék nyári nyitvatartási idejének meghosszabbítását – írja a Népszava a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén hozott döntésekről. Vagyis nem az eddig megszokott módon összevont ügyelet lenne egy-egy kijelölt óvodában 2-4 hétig, hanem gyakorlatilag nem lenne leállás, és lehetne vinni a beíratott intézménybe a gyereket.

A Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) hétfői ülésén arról is megállapodtak, hogy a főváros egyenként 10 ezer forint támogatást nyújt 10 ezer fővárosi gyereknek a nyári táboroztatáshoz. A támogatást a táborszervező és szülők együtt igényelhetik, feltéve, hogy a tábor heti díja nem haladja meg a 35 ezer forintot.

Ezen túl arról is megegyeztek, hogy a Budapesten dolgozó taxisoknak kedvezményt adjon a fővárosi önkormányzat. „A bajba jutott mikro- és kisvállalkozásokhoz hasonlóan a főváros a válsághelyzet idejére térítse vissza a drosztdíjakat a jelentős bevételkiesés miatt. Ezenfelül felkérik a fővárosi önkormányzatot, hogy kezdeményezze a kormánynál a 10 évesnél öregebb taxik cseréjének elhalasztását 2021 végéig.”

A mikro- és kisvállalkozásoknak, valamint a civil szervezeteknek elengedik az önkormányzati helyiségbérleti díjak 25 százalékát az érintett időszakra.

Kiemelt kép: Zánka, 2017. július 25. Sárkányhajózni készülnek a zánkai Erzsébet Üdülõközpont és Táborban pihenõ gyerekek 2017. július 25-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik