Gazdaság

Három hónap óta először most lett kevesebb regisztrált álláskereső

A veszélyhelyzeti intézkedések bevezetése óta a június 15-ei héten csökkent először a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, mindez munkaerőpiaci fordulatot jelez – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az MTI tudósítása szerint.

György László kifejtette, a válság kirobbanásakor, a március 16-ai héten 281 ezer regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, számuk a június 8-ai hét végére 376 452-re emelkedett, a június 15-ei héten azonban a regisztrált álláskeresők száma 255-tel, 376 195-re csökkent.

Ezek azonban csak a regisztrált álláskeresők. Ennél lényegesen többen vannak, akik elveszítették a munkájukat.

Nem mindenki regisztrál be álláskeresőként: van, aki nem akar vesződni vele, mert úgy véli, gyorsan talál munkát, mások a feketegazdaságban dolgoztak, ezért nem is járnak álláskeresési járadék, mások például vállalkozók, de elfogytak a megrendeléseik, mégsem jár nekik a járadék. És vannak, akiknél borzalmasan lassan veszik nyilvántartásba a hivatalok, hogy elveszítették az állásukat, pontosabban nagyon sokáig tart, mire megítélik nekik a támogatást – több olvasónk is jelezte, hogy sokszor a 60 napos ügyintézési idő vége felé történik meg a határozat kézbesítése. (Erről a problémáról nemsokára külön cikkben számolunk be.)

Az államtitkár szerint a javulás a vállalkozásoknak köszönhető, amelyek elkezdtek újra munkavállalókat felvenni, ezt a folyamatot segíti a kormány a munkahelyteremtő bértámogatással.

Kiemelt kép: A kormányablakbusz Zabaron 2020. május 21-én. A koronavírus-járvány miatt eddig szünetelõ szolgáltatás mától ismét elérhetõ Nógrád megye kistelepülésein. MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik