Gazdaság koronavírus

Újra terjedni kezdett a koronavírus, egy 360 ezer lakosú német járásban visszaállítják a korlátozásokat

Visszaállítják a járványügyi korlátozásokat Németországban az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Gütersloh járásban egy húsüzemben történt tömeges koronavírus-fertőzés miatt – jelentette be a tartomány miniszterelnöke az MTI híre szerint.

Egyelőre június 30-ig állítják vissza a járvány eddigi legsúlyosabb szakaszában, a március-áprilisi időszakban megismert korlátozásokat, szükség esetén pedig tovább is.

A 360 ezer lakosú járásban így legalább a hónap végéig zárva tart a legtöbb üzlet és az edzőtermektől a vendéglátóhelyeken át a mozikig minden hely, ahol sokan gyűlhetnének össze. Visszaállítják azt a szabályt is, hogy mindenki csak a vele egy háztartásban élőkkel  tartózkodhat együtt a lakásán kívül.

Karl-Josef Laumann észak-rajna-vesztfáliai tartományi egészségügyi miniszter kedd délután bejelentette, hogy a korlátozásokat a Gütersloh-val szomszédos, 280 ezer lakosú Warendorf járásra is kiterjesztik, egyelőre szintén június 30-ig.

A Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozó dolgozói között eddig 1550 fertőzöttet találtak. Elkapta a vírust 24 olyan ember is, aki nincs kapcsolatban az üzemmel.

A korlátozások célja a kórokozó további terjedésének megakadályozása. Karanténra kötelezték az üzem csaknem valamennyi dolgozóját, 6400 embert. A szabályok betartására a járásba irányítanak három rendőrszázadot – mondta el a miniszterelnök.

A húsüzemi eset a legnagyobb járványkitörés egész Németországban a koronavírus-járvány első hullámának levonulása óta – húzta alá a tartományi kormányfő. Meglehet, hogy az eddig regisztráltnál több fertőzött van, például a munkások családtagjai között. Ezért tömeges tesztelési programot indítanak, a járás valamennyi lakosa ingyenesen megvizsgáltathatja magát.

Armin Laschet arról is szólt, hogy a Tönnies-holding – a sertésfeldolgozás németországi piacvezetője – nagyobb együttműködési készséget is mutathatott volna a veszély elhárítását szolgáló munkában.

A társaság ennél hevesebb bírálatokat is kapott. A vállalatba vetett bizalom a nullával egyenlő – fogalmazott például Hubertus Heil szövetségi munkaügyi miniszter egy hétfői nyilatkozatában.

Az utóbbi hetekben több hasonló járványkitörés történt húsfeldolgozókban, illetve a munkások szállásain. Ezért a szövetségi kormány eldöntötte, hogy 2021-től megtiltják a vállalkozói szerződés (Werkvertrag) alkalmazását a német húsipar azon társaságainak, amelyek fő üzletága az élőállatvágás és a húsfeldolgozás.

A német húsiparban nagyjából 200 ezren dolgoznak, az ágazat versenyképességét jórészt a vállalkozói szerződésekkel szerzett olcsó munkaerő biztosítja. Becslések szerint a mészárosok és a hentesek nagyjából 90 százaléka alvállalkozóknál alkalmazott közép- vagy kelet-európai vendégmunkás. A konstrukció lehetővé teszi, hogy a húsipari cég megkerülje a többi között a bérre és a társadalombiztosításra vonatkozó hazai előírásokat. Visszaélésekről több mint húsz éve jelennek meg beszámolók a német és a külföldi sajtóban.

Kiemelt kép: David Inderlied / DPA / via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik