Gazdaság koronavírus

Vírusos kelet-európai munkások a német húsfeldolgozóban

A legnagyobb német húsfeldolgozó konszern, a Tönnies telepei a koronavírus legnagyobb gócpontjai lettek. A detmoldi vágóhídat karantén alá vonták, 6500 alkalmazott, közöttük sok kelet-európai bérmunkás fertőzött, a cégvezető-tulajdonos, Clemens Tönnies sem hagyhatja el otthonát – írta Azüzlet.hu.

A cikk szerint a járványügyi helyzet katasztrofális. A Tönnies 9000 dolgozója közül 1029 járvány-tesztje lett pozitív. Többségük a központi telepen foglalkoztatott 6500 dolgozó közül kerül ki. A járási vezető, Sven-Georg Adenauer elrendelte a telep hatósági karantén alá vonását. A közigazgatási vezető szerint a cég nem volt együttműködő. Például az alkalmazottak névsorát csak többszöri felszólításra küldték meg a hatóságoknak, ráadásul úgy, hogy a dolgozók 30 százaléknál nem volt feltüntetve a lakcím. Ezzel megnehezítették, hogy a járás közegészségügyi hatóság munkatársai valamennyiüket otthonukban keressék fel és családtagjaikkal együtt teszteljék őket. A cégvezető-tulajdonos erre azt mondta, a krízis ellenére is be kell tartaniuk az adatvédelmi jogszabályokat.

A hatóság emberei megdöbbenve látták, hogy mialatt a telepen vizsgálódtak a dolgozók tömött buszokon, maszk nélkül érkeztek a szálláshelyükről a műszakkezdésre. Mindegyiküket egy kelet-európai cég kölcsönözi a Tönniesnek. Szinte az összes hentest így alkalmazza a konszern. A járványügyi hatóság rögtön értesítette a rendőrséget. Az ügyészség nyomozást indított a járványügyi törvény megsértésének alapos gyanúja miatt.

A közvéleményt az bőszítette fel leginkább, hogy a Tönniesnél azután sem reagáltak, hogy az elmúlt hetekben más vágóhidakon és mezőgazdasági idénymunkásokat nagy számban alkalmazó gazdaságokban már tömeges megbetegedéseket regisztráltak. Az okok ugyanazok: rossz higiénés viszonyok a szállásokon, zsúfoltság, illetve hogy teljesen figyelmen kívül hagyták a járványügyi szabályokat.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Ajánlott videó

Olvasói sztorik