Gazdaság

A 100 ezer forintos nyugdíjkiegészítés jó cél lehet

Mindenki azt szeretné, ha nyugdíjasként nem csökkenne a korábbi életszínvonala. A Bankmonitor azt nézte meg, attól függően, hogy mikor kezdünk el ennek érdekében takarékoskodni, mennyit kell félretennünk időskorunkra.

Kiindulópontjuk az volt, hogy  az elmúlt években átlagosan az utolsó fizetés 55-65 százaléka körül alakult az első nyugdíj értéke, hozzátéve, hogy a társadalom elöregedése miatt ez az arány várhatóan csökkenni fog, és valószínűleg lesznek olyanok is, akik a korábbi jövedelmüknek csak a töredékét kapják majd. Éppen ezért írták, hogy az idő múlásával a privát megtakarítások jelentősége egyre inkább felértékelődik.

Az egyszerűség kedvéért azt feltételezték tovább, hogy valaki havi 100 000 forinttal szeretne majd több pénzből gazdálkodni az állami nyugdíjánál, mert ennyivel lesz kevesebb az első nyugdíja, mint az utolsó munkabére. A statisztikai átlagból kiindulva pedig azt feltételezték, hogy a 65. életév betöltése után még 17 évig fogunk élni. Így jött ki nekik, hogy

  • ahhoz, hogy az átlagos 17 éves nyugdíjidő alatt legyen havi 100 ezer forint nyugdíjmegtakarításunk, kb. 20 millió forintos tőkére lenne szükség.

Ezek után megnézték, mennyit kell ehhez félretennünk attól függően, mikor kezdünk el időskorunkra takarékoskodni. Minél később vágunk bele, annél többet kell havonta megtakarítanunk.

  • Ha 25 évesen kezdünk takarékoskodni, akkor havi kezdetben 18 ezer forintot kell félretennünk a cél eléréséhez,
  • ha 35 évesen, akkor havi 29 ezer forintot,
  • ha 45 évesen, akkor már havi 52 ezer forintot, és
  • ha csak 55 éves korunkban kezdjük el a nyugdíjkiegészítés összegyűjtését, akkor már havi 133 ezer forintot kell megtakarítanunk.

Így ha 25 éves korban indítjuk a megtakarítást, akkor a magyar nettó átlagbér (most 266 ezer forint) mintegy 7 százalékát kell félretennünk, viszont ha csak 55 éves korban kezdenénk, akkor már az átlagbér 50 százalékát kellene megtakarítanunk ahhoz, hogy elérjük a kitűzött célt.

Az infláció miatt fontos még az is, hogy évről évre pár százalékkal emeljük a megtakarításainkat.

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik