Gazdaság

1,5-2 évvel elhalasztja pécsi beruházását egy német autóipari multi

A Portfolio vette észre a thyssenkrupp hivatalos tájékoztatását, amiben arról írnak, hogy az autóipari kilátások bizonytalansága miatt 1,5-2 évvel később épülhet meg a cég pécsi gyára.

A thyssenkrupp korábban 2021-re tervezte a motorkomponensek gyártásának elindítását az új pécsi gyártóüzemben, ahol elektromos motorok alkatrészei is készülnek majd a hibrid és a teljes elektromos meghajtású járművek gyártói számára.

Mint írják: a vállalat sokáig kitartott a pécsi helyszínre tervezett zöldmezős beruházásának eredeti ütemterve mellett, azonban az autóipari piac bizonytalanságai — így a vevők projektjeinek eltolása — , amelyre később a Covid-19  járványhelyzet miatti piaci csökkenés is negatívan hatott, a beruházás újraértékelését tették szükségessé, ezért a projekt várhatóan 1,5-2 évet tolódik. A hosszú távú megközelítést azonban jól mutatja, hogy a vállalat már most növelni igyekszik a rendelkezésre álló földterületet — teszik hozzá.

A jelenlegi tervek szerint, amint a gazdaság visszazökken a normális kerékvágásba, a thyssenkrupp folytatja a beruházás megvalósítását Pécsett. Ennek érdekében jelenleg is folynak az egyeztetések a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel, Pécs Megyei Jogú Várossal, valamint a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt-vel. Ennek a folyamatnak a része az újabb földterület vásárlásával kapcsolatos terv is.

A vállalat budapesti E/E kompetencia-központjában mintegy 900 magasan képzett mérnök elektromechanikus „okos” kormányrendszerekhez fejleszt szoftvereket, valamint újszerű kormányrendszer-koncepciókat dolgoznak ki, mint amilyen például a Steer-by-Wire (mechanikus helyett csupán elektronikus összeköttetést biztosító kormányrendszer) magas szinten automatizált, vagy önvezető rendszerekhez. Jelenleg közel 2200 munkatársa van a vállalatnak Magyarországon.

Kiemelt kép: Páva Zsolt korábbi polgármester, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Marc de Bastos Eckstein, a thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Sven Sitte gyárigazgató a Thyssenkrupp új üzemének kapavágási ünnepségén a pécsi ipari parkban 2019. október 2-án. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik