Gazdaság koronavírus

Vannak, akiknek jókorát nőtt a fizetésük a koronavírus-járvány alatt

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a KSH jelentése szerint márciusban 400 400 forint volt a bruttó átlagkereset Magyarországon, ami kilenc százalékkal több, mint egy évvel korábban – jóllehet a koronavírus-járvány gazdasági következményei a vizsgált időszakot még csak részben érintették.

A Pénzcentrum.hu most további részleteket közölt a bérek alakulásáról, eszerint szinte az összes nemzetgazdasági ágban nőttek az átlagjövedelmek februárról márciusra, a legnagyobb mértékben a pénzügyi, biztosítási tevékenységet végzők körében: ők átlagosan 58 957 forinttal többet vihettek haza, mint egy hónappal korábban. Ennek oka részben részben az is lehet, hogy a januári, februári évértékelőkön kapott fizetésemelések először a márciusi fizetésekben jelentek meg.

A szakmai, tudományos, műszaki tevékenységi körben dolgozók fizetése is kiemelkedő mértékben nőtt, átlagosan  37750 forinttal, míg az iparban és a feldolgozóiparban dolgozók 21 ezer forinttal kaptak többet márciustól.

Noha a válság teljes hatását majd csak később lehet lemérni, a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban dolgozók bevételein már márciusban is érződött a baj, ebben az ágazatban ugyanis egyedülálló módon már akkor sem  emelkedett, hanem 7898 forinttal csökkent az átlagkereset. Aki megúszta ennyivel, az persze még mindig sokkal jobban járt annál az 56 ezer embernél, aki már a járvány első hónapjában utcára került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik