Gazdaság

Ennyiért fürödhetünk idén a Balatonban

Idén is feltérképezte a balatoni strandok belépőinek változásait a Balatontipp. A portál körképéből kiderül, hogy a mostani szezonban is a füredi Esterházy strandon lesz a legmagasabb a belépő az 1700 forintos felnőttjeggyel, miközben például Révfülöpön a három évvel ezelőtt megállapított 500 forintért strandolhatnak a felnőttek egy napig. Az árakhoz hasonlóan az emelésekben is nagy volt a különbség, a legnagyobbat Fonyódon és Csopakon ugrottak.

A portál elemzése szerint a strandokat működtető önkormányzatok, vagy önkormányzati vállalkozások az árak megállapításánál abból indultak ki, hogy a járvánnyal kapcsolatos korlátozások már önmagukban minden strandon csökkentik a várható forgalmat, miközben a plusz feladatok jelentősen növelik a munkaterhet és a kapcsolódó költségeket. Ezért néhol nem csak a várható haszon, de egyáltalán a nyereséges működés is kérdéses. Erre a kihívásra mindenhol más-más választ adtak. Egyesek az árak emelésével próbálnak javítani a mérleg állásán, máshol arra gondolnak, hogy inkább a korábbi árak megtartásával próbálják ösztönözni a lehetséges vendégeket a strandolásra.

Mint írják, a belépő nagysága szerinti sorrendben első helyen álló füredi 1700 forintos díj éppen eléri a fővárosi hétvégi fürdőbelépők ötven százalékát. A balatoni második helyezett csopaki strand 1600 forintos jegyét a tavalyi díj 60 százalékos emeléssel tornászták fel erre a szintre. A harmadik helyen álló siófoki Nagystrand „főszezoni” hétvégi 1500 forintos belépődíját a korábbi 1300 forintról emelték ennyire.

Érdemes végigböngészni a Balatontipp táblázatát, amely 21 balatoni település 30 népszerű strandjának árait hasonlította össze. Minden strand esetében azt a díjat vették alapul, amelyikkel egy alkalommal lehet bemenni a strand területére, viszont egész napos tartózkodásra jogosít.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik