Gazdaság koronavírus

Két vendég mellé is kell szakács meg pincér

Elégedettek a miniszterek a kormány gazdaságmentő, -élénkítő csomagjaival: Varga Mihály a beruházások támogatásáról, Palkovics László a munkahelymegőrzésről áradozott.

A koronavírus által okozott gazdasági károk enyhítésében és a gazdaság újraindításában kulcsszerepe van a beruházások ösztönzésének, ezért a Pénzügyminisztérium bővíti a nagyvállalati beruházási támogatást – közölte a tárca szombaton az MTI-vel.

A bővítést bejelentő Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte: a magyar vállalkozások könnyített feltételekkel és kibővített körben igényelhetnek támogatást a fejlesztéseikhez, így többen és könnyebben juthatnak beruházási forráshoz. A 2015-ben indított nagyvállalati beruházási támogatás a kormány egyik legeredményesebb befektetésösztönzési programja, amellyel eddig 264 milliárd forint értékű beruházás és 2600 új munkahely jött létre – emlékeztetett Varga Mihály, hozzátéve, hogy a program idei évi keretét az elmúlt hetekben 15 milliárd forintról 40 milliárd forintra emelte a tárca. A Magyar Közlönyben pénteken megjelent rendelet újabb könnyítéseket tartalmaz, így például  a magyar nagyvállalatok mellett – a feltételek teljesülése esetén – a 150 főt elérő középvállalkozások is élhetnek a támogatással, ismertette a tárcavezető.

Bővül a fejleszthető tevékenységek köre, a cégek már logisztikai, raktározási beruházásokra is igényelhetnek forrást, emellett a garanciaigényre és a kezességvállalásra vonatkozó szabályok is enyhülnek. A könnyített feltételrendszer lehetővé teszi, hogy pótló beruházásokhoz és felújításokhoz szintén használható legyen a támogatás, fogalmazott Varga Mihály.

A pénzügyminiszter emlékeztetett a tárca múlt héten ismertetett felmérésére, amely szerint a program keretében mintegy hatvan magyar vállalatnak van már elindított vagy tervezett beruházása összesen 315 milliárd forint értékben. Mint mondta, a most bejelentett könnyítések célja, hogy a jövőben még több vállalkozás vegyen részt a programban, és munkahelyteremtő, termelékenységet javító beruházásaikkal segítsék a magyar gazdaság újraindítását.

Palkovics László szombaton Alsópáhokon pedig arról beszélt, hogy mostanáig már több mint 110 ezer ember bértámogatására adtak be igényt a vállalkozások, amelyek ennek révén meg tudják tartani a munkavállalóikat rövidített foglalkoztatás keretében.

Az innovációs és technológiai miniszter az alsópáhoki Kolping Hotel számára átadott munkahelyvédelmi támogatói okirat kapcsán beszélt arról, hogy a turizmust-vendéglátást érintette leggyorsabban a koronavírus okozta járvány, de a kormány éppen ezen a területen lépett a leghamarabb.

A munkahelyek megőrzését szolgáló bértámogatási lehetőségen felül tervezi a kormány egy olyan támogatási forma kidolgozását, amellyel ennek a szektornak az újraindítását is segíteni lehet, hiszen

a pincérnek és a szakácsnak akkor is ott kell lennie, ha csak két vendég van

– jelezte a miniszter.

Kiemelt kép: Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László Tusnádfürdőn 2018. július 26-án. MTI Fotó: Veres Nándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik