Gazdaság koronavírus

Piacrombolást sejtenek a dömpingáras import tejek és sajtok mögött

A koronavírus-járvány ellenére továbbra is viszonylag stabil a tejpiaci helyzet, de néhány nagykereskedőnél megjelentek a dömpingáras importált UHT-tejek és félkemény sajtok, ezért a Tej Terméktanács elnöksége ajánlást adott ki az etikus piaci magatartásról – írta a Világgazdaságra hivatkozva az MTI.

Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója a lapnak nyilatkozva azt mondta: a szervezet szerint a dömpingár hátterében kifejezetten piacromboló szándék, etikátlan piaci magatartás állhat. A magyarországi tejtermelési és tejtermék-előállítási körülmények ugyanis nem térnek el olyan mértékben a környékbeli országok és az EU piacán tapasztalhatótól, hogy indokolt lenne ilyen megdöbbentő különbség a tejtermékek árában.
A terméktanács elnöksége ezért a tejpiaci szereplőkkel folytatott egyeztetés eredményeként  ajánlást fogadott el az etikus piaci magatartásról, mégpedig – mint az ügyvezető igazgató kiemelte – tartózkodás és ellenszavazat nélkül.

Az ajánlás szerint etikátlan például:

  • az indokolatlan kötbérezés – amikor igazoltan a rendkívüli helyzet az oka a késedelemnek – és az is,
  • ha elégséges hazai kínálat mellett olcsó import tejtermékkel akcióznak agresszíven az áruházak.
  • A növényi alapú tejtermékimitátumok megtévesztő kihelyezése, és
  • a máshol felesleggé vált, itthon eladni kívánt dömpingáras termékek értékesítése.

Ez utóbbi a terméktanács meghatározása szerint azt jelenti, hogy az adott termék ára azonos időben több mint 5 százalékkal tér el a földrajzi eredet szerinti piaci ártól.

Kiemelt kép: Kummer János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik