Gazdaság koronavírus

A magyarok 63 százaléka már veszített a víruson

A magyarok egyformán aggódnak fizikai, mentális egészségük, szociális kapcsolataik, megélhetésük miatt.

Globális, reprezentatív felmérést készített a Generali Biztosító 22 országban az emberek koronavírussal kapcsolatos félelmeiről. A magyar adatokból az derült ki, a járvány komoly változást hozott a mindennapokba, de a magyarok érzelmi állapota nem lóg ki a globális átlagból, sőt, annál valamivel derűlátóbb. 51 százalék inkább vagy kifejezetten optimista a járványhelyzetben, várják a vírus lecsengését, de enyhülésre legjobb esetben is nyár közepén számítanak.

A járvány drasztikus hatással volt a munkakörülményekre,  háromból egy magyar dolgozik jelenleg otthonról. Ők arra számítanak, hogy még legalább 3 hónapig ez így is marad. Úgy látják, a „munkanapok” hossza home office-ban sem változott lényegesen, csak néhány százalékuk érezte úgy, hogy ebben a helyzetben kevesebb időt töltene a számítógépe előtt.

A magyarok egyformán aggódnak fizikai és mentális egészségük, szociális kapcsolataik, pénzügyeik miatt. Utóbbi a szabadúszó munkavállalókat, a budapestieket és a fiatal gyermekteleneket kiemelkedően foglalkoztatja. Az aggodalom nem alaptalan.

A magyarok 63 százaléka már március végén tapasztalta bevétele kiesését a koronavírus-járvány következményeként, 78 százalékuk pedig már akkor attól tartott, hogy helyzete tovább romlik.Mentális egészségüket főleg a nyugdíjasok féltik, Legnagyobb biztonságban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak érzik magukat.

A magyarok csaknem fele elégedett azzal, ahogy biztosítója kezeli a jelenlegi járványhelyzetet, de 32 százaléka érzi úgy, nincs eléggé biztosítva a vírus esetleges következményei ellen. Ez lehet az oka, hogy 43 százalékuk új életbiztosítás kötését fontolgatja.

Megnőtt az érdeklődés a jövedelembiztosítások iránt. Márta Róbert, a Generali Biztosító értékesítésért felelős igazgatósági tagja a magyar adatokból kiemelte, hogy

22 százalékkal többen törik a fejüket azon, hogy bevételeiket védjék, miközben a krónikus betegségek költségeinek fedezésére is 14 százalékkal többen kötnének szerződést.

A magyarok rövidtávon főleg saját és szeretteik egészségéért aggódtak legjobban, hosszabb távon a munkájuk elvesztésétől és attól féltek, hogy örökre elbúcsúzhatnak a korábban megszokott életformájuktól.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik