Gazdaság

Óriási ipari leállásról érkezett adat

Hogy, hogy nem, pont most nem állnak rendelkezésre részletes munkanélküliségi statisztikák, azért szállingóznak máshonnan (nem a kormány fennhatósága alatt álló szervezetektől, cégektől) adatok a gazdaság megfenekléséről. Most is ez történt. Az úgynevezett feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index mutatja azt, hogy a következő egy-két hónapban mire számítanak a feldolgozóipari cégek vezetői, így pedig meg lehet becsülni, hogy merre tart az ipar.

A friss számok elkeserítőek. Satufék. Áprilisban 33,6 ponton állt a magyar feldolgozóipar beszerzésimenedzserindexe (bmi). Az adat alig jelent javulást a márciusi történelmi mélyponthoz képest (29,1) – írja a Portfolio.hu. (50 alatt visszaesést vetít előre az index, minél kisebb az értéke, annál nagyobb a visszaesés.)

A mostani a valaha volt legalacsonyabb áprilisi érték. A korábbi legalacsonyabb áprilisi értéket 2009-ben mérték az előző pénzügyi-gazasági válság idején, de akkor legalább összejött a 40 pont – ezt már a napi.hu teszi hozzá.

„A termelési mennyiség indexe ugyan nőtt márciusi értékéhez képest, de 50 pont alatt maradva a termelt mennyiség csökkenését jelzi az előző hónappal összevetve, második alkalommal. Ennél mélyebben még sosem volt a részindex értéke áprilisban” – fogalmaz a Portfolio.hu.

Az új rendelések indexe hasonlóan változott: ez is enyhén emelkedett, de 50 pont alatt maradt, illetve történelmi mélypont az áprilisi felmérések között.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik