Gazdaság

Gumiipari Szakszervezet: Embertelen körülmények között dolgoztatnak a Continental makói üzemében

Becsapták a munkavállalókat a Continental makói üzemében, ahol a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetésére személyre szabott indokokkal vették rá a dolgozókat úgy, mintha maguk kezdeményezték volna a munkaviszonyuk megszüntetését. Volt, akinek azt mondták, maradhat a szerződése, de wc-t kell tisztítania, miközben pontosan tudták, hogy gyermekelhelyezési gonddal küzd. A részmunkaidőbe hajszolt, s ezzel a jövedelmüknek akár a felét elvesztett dolgozókat pedig a járvány elleni védekezésre hivatkozva döbbenetesen embertelenné csupaszított körülmények között foglalkoztatják. A cégvezetés a Makói Gumiipari Szakszervezet tiltakozását, együttműködési felajánlását rendre lesöpri. A szakszervezet úgy érzi, egyedül maradt, megpróbál önerejéből segíteni: több mint 10 millió forinttal támogatja a rossz anyagi helyzetbe került tagjait.

– írja közleményben a Makói Gumiipari Szakszervezet.

Mostanra annyira eldurvult a helyzet a Contitech Fluid Automotive Hungária Kft üzemében Makón, hogy szinte hihetetlen, hogy ez a részleg is ennek a cégcsoportnak a tagja – mondta Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnöke és a Continental AG Európai Üzemi Tanácsának magyar elnökségi tagja. Szerinte a makói gyár vezetése totális bizonytalanságban tartja az embereket, mert miután már kiadta a szabadságok túlnyomó részét, nem garantálja, hogy nem fogják kirúgni azokat, akik „önként” vállalják a részmunkaidős foglalkoztatást és az ezzel járó kevesebb bért.

Radics szerint a munkavállalók 90 százaléka belement az alkuba, mert a gyárban azt suttogták, azokat rúgják ki először, akik nem írnak alá.

Az üzemben már lezajlott egy jelentős leépítés, 200 embert tettek utcára, de senki nem garantálja, hogy nem lesz további. Mivel a makói telephely vezetése – ellentétben például a budapestivel – meg sem próbálja igénybe venni a kormány támogatását, vélhetően még több dolgozó kerül majd utcára. Igaz, nem egyszerre, mert a csoportos létszámleépítésnek még a látszatát is el akarja kerülni a gyár vezetése

– állítja az elnök. Elmondta, azoktól a munkatársaktól, akik nem fogadták el a munkaszerződés módosítását, egyesével megkérdezték a vezetők és a HR-esek, hogy miért nem voltak erre hajlandóak, majd személyre szabott érvelésekkel győztek meg mindenkit egyesével a közös felmondás előnyeiről. Radics szerint másnak azt mondták, hogy le kell dolgoznia a felmondási időt, de voltak, akiknek azzal érveltek, hogy ha önként felmondanak, azonnal igénybe tudják venni az álláskeresési támogatást.

A részmunkaidőben maradókat Radics szerint jelentős anyagi veszteség éri, hiszen kiesik az alapbérük 25 százaléka, s ezzel csökkennek a pótlékok is. Eddig az alapbéren felül 20 százalék prémiumot is kaptak az ott dolgozók, amit a jelenlegi körülmények között nem valószínű, hogy tudnak majd teljesíteni, ugyanis csökkent a megrendelés, a munkáltató pedig a követelményeket és a prémiumrendszert nem igazította az aktuális körülményekhez. A jövedelmek kiesése szerinte a megszokotthoz képest elérheti akár az 50 százalékot is.

A felháborító félrevezetésnél már csak az rosszabb, amilyen embertelen munkakörülményeket teremtettek a járvány terjedésének megakadályozására hivatkozva. Míg például a szegedi gyárban a közös teherviselés elve mellett a cégvezetés nagy figyelmet fordít a tisztaságra, a folyamatos fertőtlenítésre, a közös hűtőszekrények ésszerű és higiénikus felosztására, sőt, a munkaidő lépcsőzetes eltolásával az öltözőkben tartózkodást is biztonságossá tették, addig a makói telephelyen radikálisan és a munkavállalók jogait is sértően oldják meg a védekezést. Egyszerűen lezárták vagy elvitték a közös helyiségekből a hűtőszekrényeket, így az otthonról hozott uzsonnák, ebédek egész nap a már most 30 fokra forrósodott üzemben aszalódnak. Bezárták az öltözőket és így természetesen a zuhanyzókat is. Vagyis, a nehéz fizikai munkát végző gumigyárosok a piszkos, izzadt, esetleg fertőzött munkaruhában mennek haza. Egyszerűen érthetetlen, ami a makói gyárban történik, miközben a céghálózat többi üzemegységében az emberi méltóságot megőrizve és a munkavállalók biztonságát, kényelmét szem előtt tartva külön apparátus van a higiéniás feltételek biztosítására. Makón viszont arra van az apparátus, hogy azonnal lecsapjon azokra, akik – az erre kijelölt ellenőrök szerint – megszegik a szigorú védekezési előírásokat. Figyelmeztetés nélkül azonnal büntetnek és a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetését helyezték kilátásba.

– tette hozzá Radics.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.