Gazdaság koronavírus

Visszaesett a szakellátás, extrán csökkent a kórházak adóssága

Jó pár nap késéssel látott napvilágot a Magyar Államkincstár honlapján megosztott költségvetési tartozásállomány, amely alapján az Mfor írta meg, hogy az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány 2020. március 31-én 32,9 milliárd forint volt, ami februárhoz képest rekordösszeggel, 42,9 milliárd forinttal csökkent.

Hozzáteszik: ez nem is csoda, hiszen a koronavírus-járvány miatt visszaesett a járóbeteg- és szakellátás, valamint nagy értékű gyógyszerrendelések maradtak el, vagy legalábbis azok limitálása érthetően megtakarítást eredményezett a kórházak kasszájában. A tartozásállomány kétharmada, 23,5 milliárd forint így is az egészségügyi intézményeké, beleértve a jelenleg minimális működést nyújtó járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket.

Az Mfor szerint egy-két kivételtől eltekintve a fenti okok miatt óriási mértékben csökkentek a kórházak adósságállományai. Ilyen kivétel a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet, ahol koronavírusos betegeket is ápolnak, de nőtt a Komlói Egészségcentrum, a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház, az Almási Balogh Pál Kórház és a Zirci Erzsébet Kórház adóssága is.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik