Gazdaság koronavírus

Hatalmas szükség lenne az erdélyi idénymunkásokra, a rendőrkapitányokhoz fordultak a termelők

A megyei rendőr-főkapitányságoktól igyekeznek különleges hatósági engedélyt kérni a magyar-román határtól távolabb eső zöldség- és gyümölcstermelő vállalkozások annak érdekében, hogy be tudják léptetni az országba az idei betakarításhoz szükséges erdélyi idénymunkásokat. Az engedélyek megszerzéséhez személyre szóló meghívóleveleket kell bemutatni, és garantálni kell azt is, hogy a vendégmunkások csak a szálláshelyek és a földek között mozoghatnak — írta meg az Agrárszektor.

A lap szerint

a hazai zöldség- és gyümölcstermelők a betakarítási munkálatokhoz általában 25-30 ezer külföldi idénymunkást alkalmaznak, akik zömmel Erdélyből, kisebb részben Kárpátaljáról érkeznek.

A koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések és határellenőrzések azonban az idei szezonban nehezítik a magyarországi belépést és munkavállalást. Született ugyan egy magyar-román kormánymegállapodás a határon ingázók helyzetének könnyítéséről, de ez csak a határsáv 30 kilométeres körzetében teszi lehetővé a rendszeres átjárást.

A zöldség- és gyümölcstermelők munkaerőhöz-jutási esélyeit rontja, hogy a jelentős munkaerőhiánnyal küzdő Németország és Anglia olyan béreket ígér a külföldi mezőgazdasági idénymunkásoknak, hogy Erdélyben is sokan inkább oda köteleznék el magukat. Ezért a hazai vállalkozások kényszerűségből azzal is megpróbálkoznak, hogy betanítsák azokat az itthoni munkavállalókat, akik a járvány miatt más ágazatokban átmenetileg vagy végleg munkanélkülivé váltak — teszi hozzá az Agrárszektor.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Földi Imre/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik