Gazdaság koronavírus

Minden harmadik cég elbocsátásokon gondolkodik

A Magyar Nemzeti Bank felmérése szerint a vállalatok 9 százaléka fizetésképtelenséggel küzd, 33 százalékuk pedig elbocsátáson gondolkodik.

A vállalatok 40 százaléka negyedéven belül hitelből fizetné a béreket, rövid távon nagyon felértékelődik ezért a likviditási célú hitelek szerepe, miközben a beruházási célok is megmaradtak – mondta Nagy Márton, az MNB alelnöke a Portfolio.hu mai, online konferenciáján.

Előadásának néhány érdekes pontja:

  • Nagyon magas az éven belül lejáró hitelek aránya, főleg a feldolgozóiparban és a kereskedelemben. A bankrendszernek készen kell állnia arra, hogy megújítsa ezeket a hiteleket, a megújításokban a garanciaprogramok segíthetnek.
  • A jegybank felmérése alapján a cégek felénél már most felmerül likviditási nehézség, nagyobb részüknél ez egy hónapos, teljesen fizetésképtelen csaknem 9 százalékuknál állhat elő. A likviditási problémák kezelésére a bankok forgóeszköz-finanszírozás lendülhet fel először.
  • A háztartási kihívásokkal kapcsolatban elmondta Nagy Márton: míg a munkakeresők száma egyszerre nagyon gyorsan meg tud emelkedni, és egy év alatt nagyon nagyot ugorhat a munkanélküliség, a helyreállítási fázis négyszer olyan hosszú, mint a romlás.
  • A munkahelykeresők kattintásszáma négyszerese jelenleg annak, mint a 2008-as válságkor, a Lehman-csőd után volt.
  • A lakosság 25-30 százaléka, míg a vállalatok mintegy harmada döntött eddig úgy, hogy nem él a hiteltörlesztési moratóriummal.

Kiemelt kép: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

Ajánlott videó

Olvasói sztorik