Gazdaság koronavírus

Csalódtak a multik a kormány válságprogramjában, felülvizsgálat jöhet

Csalódást keltett a magyar kormány által bejelentett mentőcsomag a magyarországi multinacionális vállalatoknál.

A Portfolio értesülése szerint a kormány hétfőn felülvizsgálhatja az egész válságkezelő programot.

A lap azt írja: már nem csak a kis- és közepes vállalatok vannak bajban Magyarországon, hanem a tőkeerős cégek és a multik leányvállalatai is.

Rövid idő alatt kiderült ugyanis, hogy csak nagyon korlátozottan lehet igénybe venni a bérpótlást, és ez nem is nyújt kellő segítséget a cégeknek ahhoz, hogy megtartsák a munkavállalóikat.  Egy vállalatvezető megfogalmazása szerint, mire minden adminisztrációval elkészülnének, és megítélnék a támogatást, ha megítélnék, addigra vége lenne a válságnak. Ráadásul a 75 ezer forintos plafon nagyon alacsony.

A multinacionális vállalatok hazai vezetői nehéz helyzetbe kerültek, mert a kormányzat azt ígérte ugyan, hogy meg tudják őrizni a munkahelyeket, az külföldi főnökök viszont folyamatosan küldik a költségcsökkentési utasításokat.

A lap megkérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, hogy tudnak-e a nagyvállalatok leépítési szándékairól. A Szijjártó Péter vezette tárca lényegében nem cáfolta az értesülést. A válaszlevelében azt közölték, hogy a kormány továbbra is minden segítséget megad ahhoz, hogy a válság körülményeihez képest a vállalatok a lehető legtöbb munkahelyet meg tudják védeni.

A szakmai szervezetek a lap szerint azt javasolják, hogy mindenkire terjednek ki a bértámogatás, és legyen sokkal könnyebben igénybe vehető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik