Gazdaság

Matolcsy György nagyon kiosztotta Parragh Lászlót

A jegybank elnöke szerint az MKIK elnöke is fake news-gyártó lett.

Matolcsy György az MTI-nek azt mondta, megvédik azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt tíz évben Magyarország elért. Bár nagy a bizonytalanság a világban, nehéz pontos gazdasági prognózisokat adni a jövőre nézve, de az elmúlt évek eredményei, az MNB és a kormány intézkedései megalapozzák, hogy az eddigi 2-3 százalékpontos növekedési többletet tartani tudjuk az EU átlagához képest – tette hozzá.

Továbbra is hiszünk benne, hogy a magyar gazdaság egy “V” alakú kilábalási pályán fog mozogni.

Megismételte, 2010 és 2019 között az ország egy rendkívül sikeres gazdaságtörténeti korszakot írt. A szakadék szélén álló gazdaság újra visszatért a gyorsan fejlődő kelet-közép-európai gazdaságok élbolyába. A mostani helyzet veszélyezteti az eddigi eredményeket, ezért a jegybank hatékony és célzott válaszokat adott, hogy az ország megőrizze gazdasági stabilitását, a lehető legkedvezőbb helyzetből indulhasson újra a gazdaság. Mindent megtesznek, hogy visszakerüljünk arra a felzárkózási pályára, ami a koronavírus előtt jellemezte az országot.

Az MNB elnöke szerint eltérő a háztartások és vállalkozások teherbíró képessége, ezért egyaránt segíteni kell a rászorulókat és azokat is, akik képesek a „kanyarban is előzni”, és megteremteni a gazdaság újraindításának alapjait.

Az elmúlt egy hónapban a kormánnyal együttműködve a lakosság, a vállalati szféra és a pénzügyi rendszer megsegítése érdekében hoztak intézkedéseket, tettek javaslatokat. Ezek, a kormány intézkedéseivel párosulva, támaszt nyújthatnak a gazdaságnak és a családoknak.

Ezek együtt teremtik meg a bizakodást a jövőre nézve.

Soha nem voltak ilyen kihívások

A lakossági és vállalati terheket enyhítő, illetve a gazdaság, az export újraindítását célzó intézkedések alapos átgondolást, tudatos tervezést igényelt. Soha nem tapasztalt kihívásokra kellett és kell válaszokat adni, olyanokra, amelyek megkövetelik, hogy a kormány és a jegybank is felhasználja a rendelkezésére álló teljes mozgásterét és eszköztárát.

Matolcsy György kiemelte, hogy a

kkv-k adják a magyar gazdaság gerincét, az NHP Hajrá konstrukció szinte korlátlan lehetőségei pedig kifejezetten arra ösztönöznek majd mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, és lépjen vissza a gazdaságba, mert a magyar gazdaság igenis nagy lehetőségek kapujában áll.

Az NHP Hajrá terméktájékoztatója várhatóan április 20-án lesz elérhető, így a maximum 2 hetes banki elbírálás miatt a program hatása már a jövő hónaptól érzékelhető lesz. Jelezte: az MNB folyamatosan és átfogóan javítja a bankrendszer likviditását.

Továbbra is úgy gondoljuk ezekben a nehéz hónapokban, hogy a gazdasági és a pénzügyi környezet stabilitásához az az egyik legnagyobb segítség, ha a magyar államadósság finanszírozása alapvetően a belföldi szereplőkre és a forintfinanszírozásra támaszkodik.

A monetáris tanács április 28-án dönt arról, hogy az MNB milyen feltételekkel vásárol jelzáloglevelet, állampapírt.

Matolcsy a lakossági hitelezésről azt mondta: a nehéz időkben mutatkozik meg az elmúlt évek sikeres programjainak hatása.

A rekordalacsony szintű alapkamatnak, a makroprudenciális szabályok proaktív alkalmazásának köszönhetően az elmúlt időszakban egy egészséges és hosszútávon is fenntartható hitelállomány épült fel, ami a járványhelyzet miatti hitelkönnyítő intézkedésekkel és a bankok általunk elvárt hitelezési aktivitásával párosulva kellő dinamizmust adhat a magyar gazdaság újraindításának.

Parragh is fake news-gyártó

A jegybank elnöke az NHP Hajrá elindítása kapcsán tért vissza Parragh László bírálatához. Szerinte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is

belépett a fake news-gyártók körébe,

amikor azt állította, az MNB hitelprogramjai nem finanszírozzák a mikro- kis- és középvállalkozásokat. Aligha tévedhetett volna nagyobbat – közölte a jegybankelnök, aki szerint az MNB egy korábban már bevált recepthez nyúlt vissza, hiszen 2013 és 2017 között is így erősítették a kis- és középvállalkozásokat. Ebben az időszakban mintegy 40 ezer vállalkozás jutott 2800 milliárd forint kedvező finanszírozáshoz, a program a hazai GDP-t 3,5 százalékkal emelte meg. A tavaly indult NHP fix konstrukcióban pedig a kibocsátott hitelek fele mikrovállalkozások beruházásait segítette elő, a medián ügyletméret 7 millió forint alatt volt.

Matolcsy György szerint a monetáris tanács múlt héten úgy alakította át monetáris politika eszköztárát, hogy gyorsan, rugalmasan, hatékonyan képesek reagálni a jelenlegi helyzet kihívásaira.

Emellett háromezermilliárd forint új forrást adunk a gazdaságnak, ami a magyar GDP több mint hat százaléka.

Matolcsy György azt mondta, bíznak a magyar gazdaság és az összefogás erejében, a gazdaság szereplői is bízhatnak az eddig meghozott és a jövőbeni intézkedések sikerében.

Kiemelt kép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank épületében. MTI/Szigetváry ZsoltV

Ajánlott videó

Olvasói sztorik