Gazdaság koronavírus

Túlterheltek az idősotthonok, védőfelszerelésük nincs, az állam pedig nem segít

Több száz adatkérést nyújtott be az országban található idősotthonoknak Kassai Dániel, Budapest XVIII. kerületi önkormányzati képviselő, miután az operatív törzstől hiába érdeklődött arról, hogy hogyan érinti az intézményeket a koronavírus-járvány. A Momentum politikusa az adatgyűjtés eredményéről a Facebookon számolt be, amelynek a leglényegesebb pontjai a következők:

  • sok esetben sem a személyi, sem a tárgyi feltételek nem adottak az otthonokban a járvány elleni hosszabb védekezéshez, főleg vidéken
  • az otthonok túlterheltek, mindenhol várólista van, ezért nehezen oldható meg a koronavírusos betegek izolációja. Az állami és önkormányzati fenntartású otthonokban kevés az olyan szoba, ami külön mosdóval, wc-vel rendelkezne, vagyis az elkülönítés sok helyen fizikai akadályokba is ütközik.
  • a tesztelésben egyáltalán nem kapnak segítséget a kormánytól, sőt volt olyan otthon, ahol miután az intézményvezető saját költségén felelősen teszteket rendelt (ami koronavírust mutatott ki több idősnél) kapott egy telefont, hogy ezt mégis hogy képzeli
  • a legtöbb válaszadó arról tájékoztatta a politikust, hogy továbbra is teszt elvégzése nélkül küldik vissza a kórházból az otthonba a betegeket
  • az idősotthonok a kormánytól eddig főleg egyszer használatos sebészeti maszkokat kaptak mást nem nagyon
  • az idősotthonokban dolgozók többségének csak szociális végzettsége van, az egészségügyi végzettségűek száma kevés, Kásler Miklós mégis utasításokat küld és elvárja, hogy a betegeknél szakápolást végezzenek, vagy például oxigénterápiát tartsanak.

Kassai posztjában azt írja, hogy az intézményvezetők a lehetőségeiken belül mindent megtesznek, például átalakítják a társalgót, áthelyeznek lakókat, hogy szoba szabaduljon föl, viszont 1-2 koronavírus gyanús beteg elkülönítésén túl nagyobb létszámú beteg esetén ezt már nehezen tudják megoldani. Ugyanakkor az otthonok többsége jelenleg nem tesztel, mert egy megbízható teszt nagyjából 5000 forint lakónként, amit bizonyos időközönként meg kell ismételni, ha meg akarják állapítani, hogy még mindig fertőzésmentes-e az intézmény.

A politikus hozzátette, hogy miközben az operatív törzs és a kormány elvárja az idősotthonoktól, hogy eszköz és forrás nélkül is a hatósági utasításokat hajtsák végre és ezt nyomatékosítva most minden idősotthonban népegészségügyi vizsgálatot tartsanak, a népegészségügyi dolgozók elmondásuk szerint egyelőre sok helyen nem kaptak védőfelszerelést ahhoz, hogy biztonságban megvizsgálhassák az otthonokat, a gyors ellenőrzésre pedig az intézmények nincsenek felkészülve.

Kiemelt kép: Kassai Dániel/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik