Gazdaság koronavírus

Még az iparkamara elnöke sem tudja, hányan veszítik el naponta az állásukat

Legalább két lépcsőben fognak visszatérni a gazdaság különböző ágazatai a normális működésbe. Először az életben maradáshoz nélkülözhetetlen ágazatok pörögnek fel – például az élelmiszerkereskedelem, energiaellátás –, ezt követően pedig azok az iparágak, amelyek helyváltoztatáshoz kötöttek. Ide a tömegközlekedéstől a turizmusig számos ágazat beletartozik – mondta a Magyar Hangnak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A kamara vezetőjét kérdezték arról is, hogy igaz lehet-e az a kormányzati becslés, miszerint áprilisban naponta nagyjából négyezren veszítik el az állásukat. Parragh azt felelte, hogy senki nem tud pontos számokat.

Arról beszélt, hogy a bérmunkában foglalkoztatottaknak azonnal felmondtak, sok kisadózó (KATA) veszítette el a bevételt termelő munkáját, illetve vannak még azok, akik alkalmazottként dolgoztak valamely vállalkozásnál. A pontos számokat azért nem lehet tudni, mert sokan vannak fizetés nélküli szabadságon, illetve több gyárban leállt a termelés.

A katás vállalkozó nem nagyon számíthat semmire. A bejelentett foglalkoztatottak viszont jogosultak munkanélküli segélyre, illetve átképzésre

–válaszolta Parragh László arra a kérdésre, hogy elégségesek lesznek-e a kormány intézkedései ahhoz, hogy a munkanélküliek átvészeljék ezt az időszakot.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik