Gazdaság

7 százalékot erősödhet a forint egy év alatt

Túljutottak a közép-kelet-európai országok devizái a koronavírus-járvány okozta árfolyamgyengülésen, a forint 12 hónap alatt hét százalékkal erősödhet a Reuters hírügynökség devizapiaci kereskedők körében végzett felmérése alapján.

A közép-kelet-európai devizák a koronavírus-járvány közepette értékőrző eszközökbe áthelyezett befektetések miatt hat-nyolc százalékot veszítettek árfolyamukból március folyamán – állapítja meg a Reuters felmérése.

A további árfolyamalkulás kilátásait tekintve a devizapiaci szakértők csak a román lej és a szerb dínár esetében számítanak további gyengülésre, mivel ez a két deviza elkerülte a mély árfolyamveszteséget az elmúlt hetekben. A forint, a cseh korona és a lengyel zloty viszont várakozásaik szerint visszatér az erősödő pályára, csak a néhány héttel ezelőttinél kissé gyengébb szinten.

A forint a héten szerdán érte el árfolyammélypontját az euróval szemben 369 forint feletti jegyzésen. Ehhez képest a pénzpiaci elemzők várakozásai szerint az elkövetkező 12 hónapban 7 százalékkal 340 forintos eurójegyzésig fog erősödni. Ez kissé gyengébb szint az egy hónappal ezelőtt végzett felmérésben jelzett 335 forintnál.

A cseh korona 7,8 százalékkal erősödik majd az elkövetkező tizenkét hónapban, egészen a koronavírus-járvány előtti 25,50 koronás eurójegyzésig. A lengyel zloty pedig 5,8 százalékkal erősödik az elkövetkező egy év alatt 4,35 zloty eurójegyzésig.

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik