Gazdaság koronavírus

Szakértő: 10-ből 9 magyar nem tudna kihúzni fél év munkanélküliséget

A magyar társadalomnak jelenleg nincs elég vagyoni tartaléka arra, hogy egy tartós jövedelemkiesést kezelni tudjon – erre jutott elemzésében a Blochamps privátbanki tanácsadócég, amelyet a Forbes közölt.

A cég alapító-ügyvezetője, Karagich István a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hazai jövedelmi és vagyondecilisei, illetve a Blochamps saját adatbázisai alapján készült számításról azt írta, hogy csak a felső vagyoni tizednek van annyi megtakarítása, hogy átvészeljen egy tartós, munka nélküli időszakot. Vagyis

10 magyarból 9 nem tudna átvészelni egy fél évig tartó munkanélküliséget.

Kiemelték, hogy ha a teljes magyar lakosságot tíz egyenlő méretű csoportra osztjuk, akkor már a két legfelső decilis között is nagy a rés: a legfelső jövedelmi tizedbe 540 ezer háztartás, és körülbelül 960 ezer ember tartozik nagyságrendileg 4,4 millió forint éves jövedelemmel, de a következő decilis már csak 2,7 millió forintot tud felmutatni.

A lap emlékeztet, hogy a magyar kormány egyelőre nem tervez bértámogatást adni azoknak, akik a koronavírus-járvány miatt veszítik el a munkájukat, és ezzel lassan egyedül maradnak az Európai Unióban. Pedig a járvány mellett a gazdasági válság következményeként kialakuló munkanélküliség jelenti a legnagyobb társadalmi fenyegetettséget Magyarországon.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi:/Oláh Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik