Gazdaság koronavírus

Meg akartak szökni a karantén elől a Thaiföldről hazatérő ukránok

Megpróbáltak kiszökni vasárnap Kijev repülőteréről Thaiföldről hazatért utasok, hogy elkerüljék a számukra kötelezően előírt karantént – írja az MTI.

A charterjárattal visszaérkezett utasokkal közölték, hogy nekik kell fizetniük a kéthetes szállodai vendéglátást karanténjuk idejére – adta hírül a helyi sajtó, amely videóval is szolgált a szökési kísérletről. A felvételen csomagjaikat cipelő, szájmaszkos emberek próbálnak kifeszegetni ajtókat, hogy kijussanak a reptérről.

Az elmúlt két hétben mintegy 100 ezer ukrán állampolgár tért haza külföldről a kijevi kormány segítségével – közölte Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter szombaton a Facebookon. A tárcavezető sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a hazatérők többsége felelőtlenül viselkedett, és nem tartotta be az önkéntes karantén szabályait.

Péntek éjféltől Ukrajna átmenetileg felfüggesztette állampolgárainak hazaszállítását külföldről. Kriklij elmondta, hogy még 9000 ukrán maradt külföldön, akik haza szeretnének jutni. Hozzátette, hogy azokat a járatokat, amelyek még péntek éjfél előtt elindultak, Ukrajna beengedi területére. Az érkező utasoknak alá kell írniuk, hogy hajlandóak önkéntes karanténba vonulni, aminek betartását a rendőrség ellenőrizni fogja.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint Ukrajnában bizonyítottan 475 koronavírusos fertőzött van. A járvány miatt eddig tízen haltak meg.

Kiemelt képünkön ukrán nők Lviv városában egy installáció előtt, amelyen az a felirat áll: én egy maszk vagyok, vegyél fel. Fotó: YURI DYACHYSHYN/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik