Gazdaság koronavírus

100 neves közgazdász kéri, hogy a kormány komolyabb intézkedésekkel segítse az embereket és a cégeket

Eddig 100 magyar közgazdász írta alá azt a nyílt levelet, amelyben amerikai kollégáink mintájára arra kérik a magyar döntéshozókat, hogy minél előbb hozzanak komolyabb gazdaságpolitikai lépéseket négy területen:

  • Befektetés az egészségügyi rendszerbe,
  • A vállalatok támogatása a munkahelyek megőrzése érdekében,
  • A nehéz helyzetbe kerülő háztartások támogatása,
  • A pénzpiacok működésének segítése.

Ahogy a levél végén is  írják, arra kérik a magyar kormányt és az Országgyűlést, hogy fogadjanak el egy kibővített gazdasági csomagot, ami a lehető leggyorsabban segít a bajba jutott magyar embereknek és vállalatoknak. A legfontosabb, hogy minél előbb lépjünk, nehogy túl késő legyen. (A magyar kormány által eddig két körben elfogadott intézkedéscsomagot több makrogazdasági elemző is nagyon visszafogottnak ítélte, több nyugati államban hozott mentőöv 10-20-szorosa, vagy még több szöröse a magyarénak. (Az eddigi magyar csomag a GDP 0,5 százalékát teheti ki, a fejlett világban 15-20 százalékos ez az arány.)

A levelet számos ismert Magyarországon és külföldön kutató közgazdász is aláirta. A hazai egyetemek és intézetek közül megtaláljátok az aláírók között a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Közép-európai Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetőit, kutatóit, oktatóit, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Központ Közgazdaság-tudományi Intézete, a Budapest Intézet, Kopint-Tárki és a Pénzügykutató Zrt. kutatóit és elemzőit.

A nyílt levél bárki számára elolvasható, benne vannak az érvek, és az aláírók listája bővült is.

Kiemelt kép: Berlin, 2017. november 17. A Siemens AG német gépipari konszern dolgozói a tömeges elbocsátások ellen tüntetnek Berlinben 2017. november 17-én, miután a vállalat az elõzõ napon bejelentette, hogy világszerte 6900 alkalmazottat bocsát el az erõmûvi, valamint a hajtómû és gázturbina üzletágának nehézségei miatt. Az érintett alkalmazottak mintegy fele Németországra jut, ahol három üzemét is bezárja a Siemens. (MTI/EPA/Felipe Trueba)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik