Gazdaság

Nem emel kamatot az MNB

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén kedden a monetáris tanács, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta. A kamat szinten tartása megfelel az elemzői várakozásoknak – írja az MTI. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. vezérigazgató-helyettese nemrég arról írt, hogy ezt a gyengülést már csak kamatemeléssel lehet megállítani. Mint magyarázta:

a hiteltörlesztés befagyasztásávával a kormány biztosította annak lehetőségét, hogy az MNB esetleges kamatemelése ne jelentsen rögtön külön terhet a recesszióval szembenéző gazdaságban. A jelenlegi forintgyengülés ugyan a régiós trendbe beleillik, de túl van azon a szinten, amit a bérnövekedés üteme miatt a versenyképesség fentartásának indokával lehetne tolerálni, és már csak hangulati hatásával is tartósan emelheti az inflációt. A jegybank jelentős tartalékai is csak korlátozott mozgásteret jelentenek a gyengülés megállításához, ha valóban fontos cél az árfolyam stabilitása, azt kamatemelés nélkül nem lehet elérni – ettől sem azonnali, tízforintos nagyságrendű erősödést, csak a gyengülő trend végét lehet várni.

A forint vészes gyengülése miatt itt az idő kamatot emelni - magyarázza a közgazdász
A hiteltörlesztés befagyasztásával a kormány biztosította a lehetőséget ennek a bevetésére is.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik