Gazdaság koronavírus

Orbán írta alá a kiemelt cégekhez kiküldött katonatisztek felhatalmazó levelét

Csütörtökön jelentek meg a honvédség különleges irányítási törzsének tagjai az első 71 olyan vállalatnál, amelyet a kormány „az ország működése szempontjából létfontosságú” kategóriába sorolt. A cégek között energiacégek, közlekedési, kereskedelmi és gyógyszeripari vállalatok, valamint pénzintézetek is vannak.

A rendszerváltás óta nem volt példa hasonló lépésre, ezért a Honvédelmi Minisztérium keddi bejelentése számos kérdőjelet hagyott maga után. A tárca tájékoztatása szerint az akciócsoport azt a feladatot kapta, hogy a rendkívüli járványhelyzetben biztosítsa a kiválasztott cégeket. Ezt sokan úgy értelmezték, hogy a katonaság lényegében átveszi a cégek irányítását.

A 24.hu-nak az egyik érintett vállalatnál elmondták, nincs szó hatalom átvételtől. A honvédség által kiküldött két tiszt csupán néhány órás személyes egyeztetésre találkozott a cégvezetéssel, és a későbbiekben sincs tervben, hogy belefolyjanak az irányításba.

A tisztek szükség esetén kapcsolattartóként tevékenykednek majd a cég és az irányítási törzs között. Az egyeztetés legfontosabb része az volt, hogy áttekintették a cég működését és logisztikai tevékenységét, és felmérték, hogy egy komoly járványhelyzet esetén miben segíthet be a katonaság, hogy megőrizzék a cég működőképességét.

A tárgyalásra egyébként olyan névre szóló felhatalmazó levéllel érkeztek a tisztek, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és Benkő Tibor honvédelmi miniszter írta alá.

Kiemelt kép: Benkő Vivien Cher /Miniszterelnöki Sajtóiroda

Ajánlott videó

Olvasói sztorik