Gazdaság koronavírus

Koronavírus: egy időre felfüggesztették a kereskedést az amerikai tőzsdén, az olajár 1991 óta nem látott mértékben esett

Akkorát esett az amerikai tőzsde a koronavírus miatt, hogy felfüggesztették a kereskedést – írja a portfolio.hu. Az S&P 500 7 százalékkal került lejjebb, ezért 15 percre felfüggesztették a kereskedést a részvényekkel. Ez egy automatikus mechanizmus, az S&P 500-ban 3 felfüggesztési szint van:

  • ha az index 7 százalékot esik, akkor 15 percre függesztik fel a kereskedést,
  • 13 százalékos esésénél újabb 15 percre függesztik fel a kereskedést,
  • a 3. szint 20 százalék mínuszban van, akkor a kereskedési nap hátralévő részére felfüggesztik a kereskedést.

A Portfolio cikkéből az is kiderül, hogy a koronavírus globális terjedésével kapcsolatos aggodalmak miatt az olajár 1991 óta nem látott mértékben esett, miután Szaúd-Arábia és Oroszország árháborút indított. Az olaj WTI jegyzésára 30 dollár alá csökkent. Pénteken még 40 dollár felett járt egy hordó olaj ára, egy hete pedig 50 dollár felett.

Az európai tőzsdék is nagyot estek, a DAX 8 százalékos mínuszban is járt, míg az olasz tőzsde közel 10 százalékot esett. A magyar tőzsde a kezdeti 8 százalékos mínusz kis részét ledolgozva több mint 6 százalékkal került lejjebb, a blue chipek közül a Mol teljesít a leggyengébben. A tengerentúli részvényindexek hatalmas eséssel indították a hétfői kereskedést, az amerikai tőzsde akkorát esett, hogy nem sokkal a nyitás után 15 percre felfüggesztették a kereskedést.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik