Gazdaság koronavírus

Koronavírus: Vigyázzon a készpénzhasználattal!

Mivel a koronavírus életképes marad a bankjegyeken és érméken is, az Egészségügyi Világszervezet a készpénzhasználat helyett az érintésmentes módszerekkel történő fizetést ajánlja.

Egyelőre nem ismert, pontosan mennyi ideig, de a hasonló vírusok viselkedése alapján valószínűsíthető, hogy az emberi szervezeten kívül szobahőmérsékleten akár kilenc napig is fertőző marad a Covid-19 kórokozója. Mivel ennek megfelelően a készpénz is potenciális vírushordozó, az Egészségügyi Világszervezet használatának mellőzését javasolja – írta meg a napi.hu. Ha az érmés és bankjegyes fizetésnek nincs alternatívája, a pénzhasználat után érdemes alaposan kezet mosni.

Mivel a fertőtlenítés és a magas hőmérséklet elpusztítja a vírust, Kínában és Dél-Koreában február óta fokozatosan vonják ki a bankjegyeket a forgalomból. A kivont készpénz helyettesítésére frissen nyomtatott bankjegyeket bocsátanak ki, a magas hőmérsékleten és ultraibolya fénnyel kezelt fizetőeszközöket pedig csak két hét után engedik vissza a forgalomba – olvasható a napi. hu cikkében.

Kiemelt kép: Kummer János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik