Gazdaság

Nem figyelünk eléggé a díjmentes készpénzfelvét szabályaira, a pénztárcánk bánhatja

A magyarok 12,1 százaléka nem, vagy csak részben használná ki az ingyenes készpénzfelvételt, legalábbis ez derült ki a 13 bank lakossági számláit összehasonlító Bankmonitor bankszámla-kalkulátor felhasználóinak viselkedéséből. Pedig kis változtatással egy átlagos igénylő akár 23 ezer forintot is megspórolhatna évente.

Jelenleg

  • minden bankszámla-tulajdonos havonta két alkalommal díjmentesen juthat készpénzhez bármely hazai bank automatájából, összesen legfeljebb 150 ezer forint összeghatárig.

Ezt jogszabály írja elő, vagyis ettől a pénzintézetek nem térhetnek el.

  • A díjmentes készpénzfelvétel azonban mindenkinek csak egy bankszámlájához kapcsolódhat, éppen ezért a számlatulajdonosnak jeleznie kell bankja felé, hogy melyik számlájánál kíván élni a lehetőséggel.
  • Fontos az is, hogy amennyiben több bankkártya is kapcsolódik egy számlához, akkor az ingyenes készpénzfelvételt ketten együttesen használhatják ki.

A bankszámla-kalkulátort használók elmúlt kéthavi keresési szokásainak elemzése során egy furcsa anomália derült ki. A díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget beállító kalkulálók közül ugyanis minden nyolcadik nem megfelelően használná ki ezt a lehetőséget.

A beállított szokások alapján ugyanis havonta több mint két alkalommal vennének fel készpénzt bankautomatából, miközben a teljes összeg nem haladná meg a 150 ezer forintot. Mivel csak az első két alkalommal lenne díjmentes a bankautomata használata, ezért a további készpénzfelvételekért bizony már fizetniük kellene, miközben a 150 ezer forintos keretet ki sem használnák.

A bankszámla-kalkulátor adatai alapján a felhasználók átlagosan négyszer vennének fel készpénzt egy hónapban, összesen 65 ezer forint összegben. Ennek tényleges költsége természetesen függ a választott bankszámla típusától, de éves szinten 2300 – 23 000 forint között lehet. Ezt az összeget bárki megspórolhatja, ha kicsit változtatva a szokásain két tételben venné fel bankszámlájáról ugyanazt az összeget.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Ajánlott videó

Olvasói sztorik