Gazdaság

A tehetős családokat segíti a kormány új adókedvezménye

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány tervei szerint a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességét kiterjesztik a háromgyerekesekre is, ezért a Portfolio megvizsgálta, hogy kik járnak jól az új adókedvezménnyel. A lap szerint bár élethelyzettől függően rendkívül eltérően érintheti a családokat a változtatás, az a számításokból egyértelműen látszik, hogy a gazdagabb családoknak jelent igazi előrelépést a kedvezmény.

Mint írják, két dolgot mindenképpen érdemes figyelembe venni:

  • akik a kis gyerekek mellett még nem tértek vissza a munkába, egy ideig még nem fogják érzékelni az adómentesség áldásos hatását
  • minél magasabb a jövedelem, annál jobban jár a család.

Utóbbit részletesebben is megvizsgálták, annak fényében , hogy az alacsony jövedelműek csak korlátozottan fogják tudni élvezni az adókedvezményt, a módosabbaknak viszont bőven lesz lehetősége igénybe venni azt.

300 ezer forint bruttó családi jövedelem mellett szinte semmit sem számít az új adókedvezmény. Átlagjövedelmű keresők körében havi 20-30 ezer forint lehet a nyereség, ahol pedig mindkét kereső nettó 400 ezer forint feletti összeget visz haza, már a havi 100 ezer forintot is eléri az szja-mentességből származó nyereség.

Hozzáteszik: friss kormányzati terv hozza azt, ami az ilyen típusú eszközöktől elméletileg is várható, az adókedvezmény formájában nyújtott támogatások elsősorban a magasabb jövedelműeket hozzák előnybe. Ez a tulajdonság akkor gyengül jelentősen, amikor a gyerekek idősebbek lesznek, és az utánuk járó adókedvezmény (fejenként 33 ezer forint) kiesik, és így az anya nettó jövedelme visszaesne. Vagyis az szja-mentességet igazán akkor lehet majd élvezni, amikor az anyák már idősebbek.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik