Gazdaság

Matolcsy az új világrendről beszélt

A technológia és a pénz forradalmának jelenlegi korszakában új világrend alakul, az új kihívásokra pedig a jegybankoknak is meg kell találniuk a megfelelő válaszokat – mondta Matolcsy György jegybankelnök a Magyarország és a Koreai Köztársaság diplomáciai kapcsolatainak 30 évvel ezelőtti létesítése alkalmából rendezett konferencián csütörtökön.

Az MNB elnöke szerint az új világrendben a két pólust az Egyesült Államok és Kína jelenti, a régiók és – a 10 milliónál több lakost számláló agglomerációk – a megavárosok szerepe erősödik majd. Hozzátette, hogy az elmúlt években Ázsia szerepe nagymértékben felértékelődött, ehhez jelentősen hozzájárult Dél-Korea megerősödése, vállalatainak tevékenysége.

Matolcsy György hangsúlyozta, hogy az ismét kétpólusúvá váló világban, amelyben az Egyesült Államok mellett Kína játssza a vezető szerepet a globális gazdasági, technológiai versenyben, új hatalmi egyensúly alakul ki.

Az MNB elnöke a globális pénzpiaci kihívások között említette a fintech cégek megjelenését, térnyerését, hozzátéve, a fintech cégek fellépésére a hagyományos pénzintézeteknek is reagálniuk kell.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik