Gazdaság

Garázsadó jön Zuglóban

Az általános, hozzávetőlegesen 15 százalékos építményadó-emelést Rózsa András momentumos alpolgármester terjesztette elő, mely a kerületi cégeken, telephelyeken, és az üresen álló telkek adóján csavarna egy kicsit – írja a Civilzugló Egyesület elnöke, Várnai László önkormányzati képviselő blogján. Ebből úgy lesz garázsadó, hogy Vida Attila egyéni képviselő javaslatával kivették a garázsokat az adómentesítés alól, kivéve a súlyos mozgáskorlátozottakat és családtagjaikat. Az indoklás az, hogy ezáltal növekedhetnek az adóbevételek, ami bérrendezésre kellene.

Várnai László számítása szerint egy átlagos garázsra évi minimum 21 ezer forint lesz a garázsadó.

A kertvárosiak szinte mind fizetni fognak, sőt akiknek a kertjükben vagy házuk alatt kétautós garázs van azoknak minimum 50 400 forint lehet a garázsadó, ami több mint a duplája, mint a maximálisan kivethető 25 000 forintos kommunális adó – tette hozzá viszonyításképp.

A képviselő szerint több probléma is van a garázsadó bevezetésével, nem csak az, hogy megsarcolják a lakosokat.

  • Elvi probléma, hogy a kerület – helyesen – arra próbálja rávenni lakosait, hogy gépjárműveiket ne a közterületen, ne a zöldterületeket pusztítva tárolják.

Aki ma Zuglóban új épületet épít, új lakást vesz annak elméletileg mindig garázst is kell vennie, építenie. Azaz azt a lakost, aki igyekszik a kerületi építésügyi előírásoknak, elveknek megfelelni, beviszi a telkére, a magánterületére az autóját, és ott méregdrágán pincegarázst épít vagy teremgarázs helyet vesz, most aztán még évente jól meg is sarcolnák.

  • Nincs adatbázis, ami alapján kivetnék a garázsokra az adót.

A zuglói önkormányzatnak ma nincsen semmiféle adatbázisa a garázsokról. Elképzelésük sincs, hogy a kerületben súlyadót fizető hozzávetőleg tizenhétezer autóból hány áll garázsban.

  • Az adózás önbevalláson alapulna, azaz csak a jogkövető állampolgárok fizetnének.

A lakosoknak elvileg január 15-ig kell az ún. adatbejelentő nyomtatványon bejelenteni a garázst, mint adótárgyat.

  • Ráadásul az önkormányzat nemigen igyekszik e kötelezettségéről tájékoztatni a zuglóiakat.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik