Gazdaság

Áder János mintájára kérnek fizetésemelést a szociális dolgozók

A Szabad.aHang oldalon indított petíciót a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) annak érdekében, hogy az ő bérüket is emeljék meg, akár csak a köztársasági elnökét. A petíciót Gulyás Gergely kancelláriaminiszterhez címezték, mivel ő javasolta, hogy Áder János fizetését duplázzák meg.

Tisztelt Kancelláriaminiszter Úr! Ha Ön szerint a köztársasági elnök fizetését meg kellett duplázni, tegyen arra is javaslatot, hogy a szociális ágazatban dolgozók fizetését is duplázzák meg!

Mint írják, a szociális ágazatban dolgozók átlagosan 160 ezer forintból élnek, vagy sokan csak próbálnak megélni, miközben a társadalom leginkább segítségre szoruló tagjainak segítenek. Ezek szerint Áder János megemelt havi 2,937 millió forintos fizetése annyi lesz, amennyit egy szociális ágazatban dolgozó máfél év alatt kereshet meg. 

Nehéz sorsú nyugdíjasokat, beteg gyerekeket, hajléktalanokat ápolnak, rettenetes fizikai és pszichológiai megterhelés mellett. Az alacsony bérek miatt egyre többen hagyták el a szakmát, így azok akik maradtak sokszorosát dolgozzák annak, amit emberileg és fizikailag bírni lehet.

A szociális ágazatban folyamatosan sztrájkkészültség van, de a Kormány minden eszközzel akadályozza, hogy a köz szolgálatában dolgozók élni tudjanak alkotmányos jogukkat, a sztrájkkal. Mindeközben a szociális ágazatban már 10000 dolgozó döntött a munkabeszüntetésről. Ők már nem sztrájkolnak, felmondtak.

A Kormány azért nem hajlandó megállapodni a sztrájkra készülő szakszervezetekkel az elégséges szolgáltatásokról és így ellehetetlenítve az érdekérvényesítést, mert tudja, hogy a saját hibájából már rég nincsenek meg a minimumszolgáltatás feltételei a szociális ágazatban, mert annyian felmondtak.

A petíciót cikkünk megjelenésekor már több mint 3100-an írták alá.

Kiemelt kép: Illusztráció, iSTock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik