Gazdaság

Bedőlt a reptéri közösségi autómegszosztó, hiába pumpáltak bele százmilliókat

A Privátbankár adott róla hírt, hogy felszámolás alá került a BeeRides. A startup a közép-európai régió első reptéri közösségi autómegosztójaként indult, ami kényelmes, olcsó és egyszerű autóhasználatot kínált a bérlőknek és pénzkereseti lehetőséget az autótulajdonosoknak. A modell lényege az volt, hogy ha valaki külföldre utazik repülővel, akkor autóját (ami addig kihasználatlanul állna a reptéri parkolóban, valamekkora parkolási díjért) bérbe adhatja azoknak a turistáknak, akik az országba érkeznek, és olcsó autóbérlési lehetőséget keresnek. A bérleti díjon a BeeRides és az autó tulajdonosa osztoztak.

A céget 2015-ben indította Bősze Botond három társával, hazai és nemzetközi startup-versenyeken is sikerrel szerepeltek. Mivel világszerte sok-sok ezernyi autó parkol kihasználatlanul a reptereken, az ötlet a befektetők fantáziáját is megmozgatta, így összesen 1,4 millió euró (mai árfolyamon mintegy 470 millió forint) pénzügyi befektetés érkezett a cégbe.

A társaság nem csak a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren volt aktív: Dortmundban, Düsseldorfban is elindították a szolgáltatást, majd 2018 novemberére Frankfurtban és Berlinben is elérhetővé tették, és jelezték: Münchenbe is készülnek. 2018-ban azonban a dortmundi reptérről levonult a társaság, a térképen München mellett a Hamarosan! felirat szerepelt.

Gondjuk az autók elérhetőségével akadt, hogy mindig legyen elég bérelhető jármű – hogy ezt biztosítsák, pluszköltségeket is bevállaltak. A társaság árbevétele 2018-ra 40 millió forint fölé nőtt, az adózott eredménye azonban több mint 150 millió forintos mínuszban volt. A beharangozott tőkeemelésről pedig 2019-ben nem érkezett hír.

Egy ideje már semmilyen időpontra nem lehet autót foglalni a honlapjukon, Facebook-oldalukat törölték, a weboldalon megadott telefonszámon nem lehet elérni a céget. A cég ügyfelei a napokban azt a tájékoztatást kapták, hogy a BeeRides autómegosztó felszámolás alá került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik