Gazdaság

Tejdrágulás: ez még csak a kezdet

Nem elég, hogy a sertéshúsért, a zöldségekért, pékárukért is egyre többet kell fizetni, bizony a tej sem lesz olcsóbb. Az uniós áremelkedés mértékét meghaladva – igaz, az európai átlagnál alacsonyabb szintről indulva – az elmúlt fél évben 6 százalékkal emelkedett a nyers tej felvásárlási ára – ismerteti a Világgazdaság.

31 százalékkal drágult a zöldségek ára a tavalyihoz képest
A magasabb minőségű termékek iránti kereslet felfutása okozza az áremelkedést.

A gazdasági napilap cikke szerint a magasabb árak megjelentek a feldolgozói átadási, majd a fogyasztói árakban is, de a jelenlegi árszint még mindig csak részben fedezi a feldolgozók költségeinek növekedését.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója szerint a nemzetközi piaci helyzet, a várhatóan folytatódó nyerstejár-emelkedés és a forint-euró árfolyam változása is a fogyasztói árak további emelkedésének irányába hat.

A hazai nyers tej felvásárlási árának emelkedése megjelent a főbb tejtermékek feldolgozói átadási árában is: a túró, valamint a savanyított tejtermékek 6, a tejföl 4,5, a vaj pedig közel 4 százalékkal drágult. Ugyancsak 4 százalék körüli növekedésen van túl a fogyasztói tej feldolgozói átadási ára, kivéve a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT-tejet, amelynek jellemzően stagnált az ára.

(MTI)

Kiemelt kép: Egy dolgozó az Alföldi Tej Kft. sajt- és porítóüzemében Debrecenben, az átadása napján, 2019. október 3-án. A 15 milliárd forintos beruházáshoz, amellyel csaknem 200 új munkahelyet létesítettek, a kormány 4,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott. MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik