Gazdaság

Matolcsy György elárulta a kivételes magyar gazdaság titkát

A Növekedés.hu-n jelentetett meg újabb véleménycikket Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A cikk felütése egy korábban már idézett ősi mexikói mondás:

El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk…

A jegybankelnök szerint 2019-re Magyarország újból a növekedés éllovasa lett az unióban, ez pedig sokakat meglepett. Mint írja:

A 2013-2019 közötti átlagosan 3,5 százalék feletti — az EU átlagos növekedést 2 százalékkal és a Visegrádi csoport növekedését legalább 0,5 százalékkal  meghaladó — gazdasági bővülés és felzárkózás önmagáért beszél.

Matolcsy úgy látja: a magyar növekedés valóban kivételes, az okok között egyebek mellett a mukahelyteremtést, a meglévő munkahelyek védelmét, a célzottan kivezetett lakossági devizahiteleket, a bátor kamatcsökkentést és az alacsony alapkamatot említi. Külön kiemeli, hogy a kormányzat motivációs adórendszert használ: az egykulcsos családi adó egyszerre ösztönöz munkavállalásra, munkahelyteremtésre, befektetésre és beruházásra, tanulásra és gyermekvállalásra — írja az MNB elnöke.

A magyar gazdaságtörténetben kivételes mai felzárkózás egyik titka, hogy jelentős új pénzügyi forrásokat használunk célzottan az egyensúlyőrző növekedés fenntartására. Megfogadtuk a legnagyobb magyar tanácsát: merünk nagyok lenni

— fogalmaz Matolcsy.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik