Gazdaság

Nyomorognak, és az állam még el is vesz tőlük

Margit néni 37 évet gyógyszertárban dolgozott, de két szívinfarktust is kapott, nem vették vissza a munkahelyére, leszázalékolták, így végül is borzasztó alacsony a nyugdíja, 43 ezer forintot kap. Nagy segítség neki, hogy jogosult a közgyógyellátásra, így a havi 6 ezer forintos juttatásból meg tudja vásárolni a gyógyszereit. Pontosabban meg tudta vásárolni tavaly év végéig, de idén már nem: nem jár már neki a közgyógyellátás. Mégpedig azért nem, mert a nyugdíja ezer forinttal emelkedett. (Év elején 2,7 százalékkal emelte a kormány a nyugdíjakat.)

Így aztán ezerforintos nyugdíjemelés mellé elveszít havi 6 ezer forintos közgyógyellátást – ismertet egy esetet a Népszava.

Mégpedig azért történik ez, mert a közgyógyellátás a minimálnyugdíjhoz van kötve. Hosszú évek óta a nyugdíjminimum 28 500 forint. A szabály pedig úgy szól, hogy akinek a jövedelme meghaladja a nyugdíjminimum másfélszeresét, annak már nem jár közgyógyellátás. Margit néninek 745 forinttal már magasabb a nyugdíja, ezért jár pórul. Hiába próbált az önkormányzatnál meg a kormányhivatalnál méltányosságot kérni, mindenhol széttárták a kezüket.

Egy másik szociális támogatásfajta a rendszeres gyerekvédelmi támogatás. Az is a nyugdíjminimumhoz van kötve. Csak abban a családban igényelhető, ahol az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130, egyedülálló esetében a 140 százalékát.

Nem véletlen, hogy az észak-borsodi falvakban emiatt több család – legalábbis papíron – külön költözött, ahol ugyanis az egyikük minimálbért keres, a másik pedig közmunkás, mindjárt át is csúszhatnak a megadott sávon, s elesnek a számukra fontos szociális támogatásoktól – például az évente két alkalommal igényelhető 6000 forintos utalványtól, amelyet készételre, ruházatra, tanszer vásárlására használhatnak

– ismerteti a Népszava.

Egy Somogy megyei család esete is tanulságos. A feleségem éppen befért a közgyógyba – mondta a férfi –, és jogosultak voltunk lakhatási segélyre is. Az emeléssel az asszony egy ezressel átesett a határon, a kettőnk nyugdíja pedig meghaladta a lakhatásiét: összesen 14 ezer forintot veszítettünk, ami nagyjából egy heti kosztpénzünk. Vagyis most háromhetit kell elosztanunk egy hónapra, ráadásul a gyógyszerek is drágultak. Nem tudom, mi lesz velünk télen, csak fele annyi fát tudtunk venni, mint korábban

– mondták a lapnak.

De fiatalok is kaphatnak segítséget. Igen ám, de az is a nyugdíjminimumhoz van kötve. Így vannak sokan, akik bár nélkülöznek, de mégis elesnek a támogatástól.

Kiemelt kép: Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik