Gazdaság

Az osztrákokhoz képest a magyarok alig költenek szórakozásra

A háztartások az Európai Unióban 2100 milliárd eurót, az össztermék 13 százalékának megfelelő összeget költöttek 2018-ban lakhatásra és közművekre — írta meg az Eurostat kimutatása alapján a Napi.hu.

A számok alapján messze ez jelenti a legnagyobb kiadási termékcsoportot az EU-ban, ez 24 százalékot fed le a teljes lakossági kiadásból. Ez arányaiban közel kétszer annyi, mint a 13 százaléknak megfelelő közlekedési és a 12 százaléknak megfelelő étel- és italköltés. A kiadásokból a legkisebb kategória, az 1,2 százalékos oktatás — fogalmaz a lap.

A részletes országonkénti adatok alapján az derül ki, hogy

az EU keleti térségében, így Magyarországon is arányaiban többet költünk ételre és alkoholmentes italokra.

Noha a 18 százalékos lakhatási ráfordításunk kifejezetten alacsony, az ételre fordított ugyancsak 18,1 százalékos arány 6 százalékponttal magasabb mint az uniós átlag. A közlekedési kiadások 13,7 százalékos súlya megfelel az uniós átlagnak. A visegrádi országokban a magasabb lakhatási költések mellett is jelentős, a magyarhoz hasonló arányt jelent az élelmiszer. Szlovákiában 17,4, Lengyelországban 16,4, Csehországban 16 százalék megy ételre és italra.

Ausztriában a kiadásoknak kevesebb mint 10 százaléka megy élelmiszerre, miközben a lakhatás több mint 22 százalékos súllyal szerepel. Az osztrákok többet, kiadásaik több mint negyedét fordítják viszont szórakozásra, illetve éttermekre. Az ingatlanfenntartásra 23,6 százalékot költenek Németországban is, de az élelmiszer itt is kevesebb mint 11 százalékot visz el. A szórakozásra a németek az osztrákoknál 10 százalékkal kevesebbet fordítanak.

Kiemelt kép: Krizsán Csaba/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik