Gazdaság

20 tonna Milka csokit lovasított meg egy kamionos a gyárból, hamis papírokkal

Eltűnt húsz tonna Milka csokoládé a gyártó tiroli üzeméből múlt hét pénteken

– adta hírül az RTL Today nyomán az Index. Úgy tűnik a fuvarozói lánc szövevényessége és átláthatatlansága nyújtott a leleményes tolvajnak kiváló lehetőséget a rakomány eltulajdonítására.

Az ausztriai vállalkozó egy magyar alvállalkozót bízott meg, aki egy cseh vállalathoz irányította tovább a fuvart. A cseh kamionsofőr meg is jelent a tiroli telephelyen, pontosan a vártnak megfelelően, csakhogy hamis személyazonossággal és rendszámmal. Mégis gond nélkül a szállítmányhoz jutott. A nyomozás folyik.

Az incidens a DiDb sofőrminősítő szerint megelőzhető lett volna, amennyiben a gyártó cég kötelezte volna fuvarozó alvállalkozóit, hogy kizárólag az ő független rendszerük által hitelesített sofőröket alkalmazzanak. Ebben az esetben ugyanis már a sofőr személyazonosságának telephelyi ellenőrzésekor fény derült volna a bűncselekmény elkövetésének szándékára. A rakománynak ehelyett nyoma veszett és nagy valószínűséggel már a fekete piacra is kikerült.

A gyártó cég számára nem „pusztán” a meghiúsult teljesítés, az anyagi veszteség és az eredeti ütemezésen túli újragyártás jelent kellemetlenséget – ráadásul éppen az ünnepek előtt – hanem a további járulékos veszteségek is. Megbízhatósága és hitele úgy a megrendelő mint a fogyasztók felé megrendül, hiszen a nem megfelelő körülmények között tartott áru esetleg nem is megfelelő minőségben szivárog majd vissza feketén a kereskedelmi láncba és jut el a végfogyasztóhoz.

Bizonyára nyugodtabban telnének most a Mondelez International, valamint a tiroli telephely vezetőinek és dolgozóinak éjszakái, ha csak garantáltan ellenőrzött és hitelesített kamionsofőrt alkalmaztak volna. És bár nem valószínű, hogy a belga gyerekek csokoládé nélkül maradnának az ünnepekre, az eset sajnos ismét a kamionosminősítés bevezetésének szükségességét igazolta, minden tekintetben. Ráadásul közel és távol nem ez az egyetlen jellemző példa.

(A DiDb a minősített és ellenőrzött kamionsofőröket nyilvántartó, a logisztikai piaci szereplők által megosztott adatbázis, amely folyamatos információ-megosztást biztosít a problémás sofőrök kiszűrésére és a kockázatos fuvarindítások megakadályozására.)

Kiemelt kép: Illsuztráció, MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik