Gazdaság önkormányzati választás 2019

Fideszes volt. Polgármester lett. Összeveszett a párttal. Sikkasztott. Börtönre ítélték

Csodás történet bontakozik ki a Népszava cikkéből és a Szolnoki Törvényszék közleményéből.

Kengyel 3500 fős település Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A 2014-es polgármester-választáson a Fidesz jelöltje volt Nagy Szilárd. Toronymagasan, 93 százalékkal nyert is. Csak aztán később megromlott a viszonya a térség országgyűlési képviselőjével, a fideszes Boldog Istvánnal, így a kormánypárt a most októberi választáson már mást indított a polgármesteri posztért, csak hát Nagy függetlenként legyőzte a fideszes riválist.

Maradt tehát polgármester Nagy Szilárd, és úgy fest, maradni is fog, annak ellenére, hogy a minap jogerősen elítélte a bíróság.

Mert az elmúlt években sikkasztott a polgármester.

  • A vádlott azért, hogy egy szolnoki ügyvéddel szemben fennálló tartozását rendezze, az önkormányzat hozzájárulása nélkül, az önkormányzat nevében megbízási szerződést kötött az ügyvéddel, akinek a 2014. február 1-je és 2019. február 1-je között eltelt 5 évben összesen 7.620.000 forintot fizetett ki az önkormányzat, úgy, hogy az ügyvéd ténylegesen semmilyen tevékenységet nem végzett az önkormányzat javára. Az ezzel okozott kár a mai napig nem térült meg.
  • Szintén az önkormányzat hozzájárulása nélkül, az önkormányzat nevében, szóban állapodott meg egy másik ismerősével a helyi labdarúgó sportegyesület focistáinak utaztatásáról. A cég teljesítette a megállapodásban foglaltakat, az önkormányzat pedig 2019. március 28-án 569.349 forintot fizetett ki a megállapodás szerint, amit a vádlott utóbb megfizetett az önkormányzatnak, így az okozott kár megtérült.
  • Végezetül a helyi vízközmű-társulat vezetőjeként 2016. június 30-a és 2018. december 31-e között 2.375.355 forintot sikkasztott el a vízközmű-társulat házipénztárából, amiből 742.300 forintot utóbb visszafizetett, így az okozott kár részben megtérült.

A bíróság október 28-án előkészítő ülést tartott az ügyben, amelyen a vádlott az ügyésszel korábban megkötött egyezségben foglaltakkal egyezően beismerte a bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, egyúttal azt kérte, hogy a bíróság előzetes mentesítésben részesítse.

A bíróság az előkészítő ülésen jóváhagyta a fenti egyezséget és ítéletet hozott, amit az ügyész, a vádlott és a vádlott védője is tudomásul vett, így az a kihirdetése napján jogerőre emelkedett.

A bíróság 1 év – végrehajtásában 3 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki.

Figyelemmel arra, hogy a bíróság jogerős ítéletében előzetes mentesítésben részesítette a vádlottat, a döntés nem eredményezi automatikusan a vádlott polgármesteri tisztségének megszűnését.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.