Gazdaság

Biztosítással is védekezhet egy vállalkozás a cyberbűnözőkkel szemben (x)

Szakértői vélemények szerint egy átlagos hazai vállalkozás IT-rendszerét hét és fél perc alatt lehet feltörni. A kis- és középvállalkozások pedig egyre inkább a cyberbűnözők kedvenc prédájává válnak: iparági statisztikák szerint a cybertámadások közel fele a kis és közepes méretű cégek ellen irányul.  Talán még ennél is aggasztóbb statisztika miszerint a cybertámadást elszenvedő kisvállalkozások 60%-a az incidenst követő hat hónapon belül lehúzza a rolót és befejezi üzleti tevékenységét.

A cyberbűnözők már egyáltalán nem csak „nagyhalakra” vadásznak, hanem kis- és középvállalkozásokra, intézményekre, és közintézményeke egyaránt. A veszély egyre nagyobb, hiszen szakértői becslések szerint a cyberbűncselekmények által okozott károk 2019-ben már elérték a 2 billió dollárt (közel 600 ezer milliárd forintot!) globálisan.

Sajnálatos módon az olló nyílik a kis- és nagyvállalatok cybervédelmi felkészültsége között. Hiszen míg a nagy cégek jellemzően saját SOC-ot (Security Operations Center, vagyis Biztonsági Műveleti Központ) építenek, vagy kiszervezik a biztonsági infrastruktúra tevékenységeiket, addig a kisvállalkozások inkább igyekeznek legalább egy olcsó, vagy ingyenes naplógyűjtő és elemző rendszert (SIEM) üzembe állítani.

A másik nagyon jelentős és sokkal komplexebb probléma, hogy a cégek háromnegyedénél nincs elegendő megfelelően képzett IT-biztonsági szakértő. Nagyon gyakori, hogy az amúgy is leterhelt rendszergazdára bízzák ezt a feladatot, akinek ez púp a hátán, ráadásul, mivel az információvédelem nem csak a vírusirtásról szól, hanem a teljes szervezetet átható gondolkodásmódról, stratégiáról, szervezeti kultúráról – a rendszergazdának esélye sincs ezt a feladatkört jól ellátni.

Ugyanakkor a kisvállalkozások háromnegyede nem rendelkezik biztosítással a cybervédelmi kockázatok ellensúlyozására. Pedig egy ideje már a magyar cégeknek is van lehetőségük célzott biztosítással enyhíteni a kárt. A Generali ugyanis elsők között a hazai piacon vállalati vagyonbiztosításához kapcsolódóan cyberbiztosítást is kínál. A biztosítás többek között hacker- vagy vírustámadás, elektronikus adatok elvesztése, illetve személyes adatok kezelésével kapcsolatos károk esetén nyújt fedezetet. A biztosítás továbbá kiegészül cyber távsegítség szolgáltatással is, melynek keretében a Generali szakemberei telefonos segítséget nyújtanak bizonyos informatikai és cybervédelmi problémák megoldása kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik