Gazdaság

Pokorni újratervezteti a parkolót, ami miatt 220 fát vágtak volna ki

A Normafa kapujánál lévő parkoló megnövelése ellen tiltakozó kezdeményezés elérte a 15 ezret, így az aHang nevű civil tömörülés személyes találkozót és a petíció átadását kezdeményezte a hegyvidéki hivatalnál. Péntek délben a Védegylet szakértőjével közösen találkoztak Pokorni Zoltán polgármesterrel, aki ígéretet tett a parkoló újratervezésére — számolt be az aHang közleményében.

Ahogyan elsőként megírtuk: a Pest Megyei Kormányhivatal 220 fa és 250 négyzetméternyi cserje kivágását engedélyezte, hogy a Konkoly-Thege út végén parkoló épülhessen.

220 fát vágnak ki a Normafa új parkolója miatt
Többségében magas kőriseket és 250 négyzetnéternyi cserjést irtanak ki, hogy legyen hol parkolni. A kivágott fákat nem kell pótolni.

A civilek szerint az önkormányzat látva és megértve a lakossági tiltakozást átgondolta a tervezett parkoló kibővítését, a hivatal munkatársai éppen átnézik az érintett területet és újratervezik a parkolót. Eszerint:

  • Minden 20 cm átmérőnél nagyobb fát meghagynak, nem vágják ki őket, a 10-20 centiméter átmérőjűeknél pedig igyekeznek minél többet megtartani. Így a tervezettnél kevesebb parkolóhely lesz.
  • Nem fog nőni a parkolóhelyek száma fakivágások árán.
  • A polgármester megerősítette, amit eredetileg is írtunk: két meglévő parkolót vonnak össze, ezeket helyezik át a jelenleg növényekkel benőtt részre.

Pokorni Zoltán szerint a cél továbbra is a fogaskerekű fejlesztése, ami azonban legalább öt évet vehet igénybe, ha a szükséges anyagi erőforrások biztosítottak, ehhez kell a főváros és a kormány támogatása is. Ha ez elkészül, akkor pedig érdemes akár a parkoló megszüntetése körüli vitát is kinyitni – fogalmazott a hegyvidéki polgármester.

A XII. kerület vezetője hétfőn egyeztet a parkolóról és a fogaskerekű meghosszabbításáról Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Az önkormányzat közleménye szerint szerepel a tervek között, hogy a jelenlegi, erdőterület besorolású övezetben levő parkoló és a szintén a környezetet károsító buszforduló a Normafa-gerinctől távolabb kerüljön. A fogaskerekű megújításának és meghosszabbításának tervei elkészültek, az engedélyek nagy része megvan, forrást kell találni, amiben az önkormányzat számít a fővárosi vezetés támogatására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik